null Liiton puheenjohtajan terveiset maaliskuu 2022

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset maaliskuu 2022

25.2.2022

Kriisi – näyttää että kuljemme kriisistä toiseen. Kirjoitan näitä terveisiä kuunnellen uutisia Ukrainasta. Tapahtuma, jota emme uskoneet tapahtuvaksi on alkanut, siitä mihin tässä päädytään en tiedä. Sen tiedän, että vaikutuksia tällä on meidän elämäämme ja meidän elinkeinoomme seuraavien vuosien aikana. Ukraina on maailman mittakaavassa iso ruoanviejä maa ja alueella oleva kriisi, erityisesti pitkittyessään tulee vaikuttamaan koko maailman elintarvikemarkkinoihin. Siitä mihin ja miten vaikutukset kohdistuvat voin tehdä vain arvailuja, todennäköisesti elintarvikkeiden hinnat nousevat samoin kuin tuotantopanosten hinnat. Millaiset vaikutukset tällä on viljelijän talouteen siihenkään ei löydy helppoa vastausta.

Ajatuksia olen kuitenkin suonut siihen, miten tähän voisi varautua. Tilakohtaisesti ainakin ulkoisten tuotantopanosten vähentäminen, niin pitkälle omalla tilalla mahdollista. Maan kasvukunnon ylläpitäminen ja maan vastustuskyvyn parantaminen luonnonolosuhteita vastaan. Omavaraisuuteen tuskin kovin helpolla pääsee, mutta kriisitilanteissa ei haitanne jos ainakin osa tilan tarvitsemista tuotantopanoksista muodostuisi jo tilalla tai tilan lähialueilla. Tämä on pitemmän ajanjakson kantimissa ja vaatii ajattelua, suunnittelua ja todennäköisesti myös investointeja. Tämän hetken kriisitilanteeseen apuja löytynee vain taskulaskimesta ja/tai excel-taulukosta. Oman tilan tilanne kannattaa kartoittaa ajoissa, jotta tilan toiminta pysyy hallinnassa. Yhteistyöhön naapurien kanssa kannustan kovasti, siinä saa sekä isommat hartiat investoinnillisesti, mutta myös henkinen apu kiireaikaan on arvokasta. Kaikkea ei tarvitse tai kannata tehdä itse.

Positiivisesti pelko maatalouden loppumisesta on turhaa. Ihmisten on syötävä tulevaisuudessakin, joten enemmän kyse on muutoksesta. Maataloutta on harjoitettu meidän leveysasteillamme jo usean sadan vuoden ajan ja tuotanto tulee jatkumaan vielä hamaan tulevaisuuteen saakka. Se millaista tulevaisuuden tuotanto tulee olemaan aika näyttää ja sen ajan ajattelin myös nähdä.

 

 

 

Liiton puheenjohtaja,

Aleksis Kyrö

 

Materiaaleja

29.4.2020 Manujen keskiviikkokahvit

Erika Mäkinen, Maanomistajien arviointikeskus, Maatalousyrittäjien juridiset ongelmat esitys

23.4.2020 Tuki-infot

Uudenmaan maaseutuhallinto, materiaalit

Uudenmaan ELY, Kotieläin 2020, Tietoa ja neuvoja valvonnasta esitys