null Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten? - Viljelijöiden protesti 17.11.2021

Ajankohtaista

Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten? - Viljelijöiden protesti 17.11.2021

16.11.2021

Maanviljelijät protestoivat myymällä lihakeittoa, vegaanista hernekeittoa, vapaan kanan munia ja perunoita tuottajahinnalla Helsingissä Narinkkatorilla.

MTK Uusimaa järjestää yhdessä SLC Nylandin, MTK:n keskusliiton sekä SLC:n kanssa mielenilmauksen maatalouden talouskriisin vuoksi keskiviikkona 17.11.2021 klo 11-12:30 Helsingissä Narinkkatorilla. Tapahtumassa viljelijät protestoivat heikkoa asemaansa elintarvikemarkkinoilla tarjoilemalla lihakeittoa 40 sentin tuottajahinnalla ja vegaanista hernekeittoa 10 sentillä. Vapaan kanan munakenno (10 kpl) on myynnissä 50 sentin hintaan ja viiden kilon ämpäri perunoita eurolla. Perunoiden ostaja saa ämpärin kaupan päälle.

Maatalous on ajautunut syöksykierteeseen syksyn aikana. Markkinat eivät ole kyenneet korjaamaan tilannetta. Nyt kysymys on jo akuutista maksukriisistä, sillä maatilojen myyntitulot eivät ole nousseet kustannusten nousua vastaavasti.

Kuluttajilla on protestissa mahdollisuus maksaa tuotteista ja keitoista halutessaan tuottajahintaa korkeampi, reilumpi tuottajahinta. Tapahtumassa on mahdollista laittaa nimensä adressiin kotimaisen ruuantuotannon puolesta. Tuen voi osoittaa myös peukuttamalla tapahtumasivua ja postauksia somessa.

Viljelijät haluaisivat suuremman osan tuloistaan markkinoilta. Laadukkain tuotanto EU-keskitasoa alhaisemmin tuottajahinnoin on kestämätön yhtälö. Siksi kysymmekin: miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?

 

Suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa

Kantar TNS teki haastattelun suomalaisesta ruuasta ja haastatteli noin tuhatta suomalaista.  86 prosenttia oli täysin tai melko samaa mieltä siitä, että Suomessa pitää tuottaa ainakin sen verran ruokaa, että se riittää suomalaisten omaan kulutukseen.

84 prosentin mielestä suomalaisen viljelijän pitäisi saada nykyistä suurempi osuus ruuan hinnasta. 

Kuluttajakysely kokonaisuudessaan täällä. 

 

Keskustele aiheesta sosiaalisessa mediassa: #reilustikotimaista

Materiaaleja

29.4.2020 Manujen keskiviikkokahvit

Erika Mäkinen, Maanomistajien arviointikeskus, Maatalousyrittäjien juridiset ongelmat esitys

23.4.2020 Tuki-infot

Uudenmaan maaseutuhallinto, materiaalit

Uudenmaan ELY, Kotieläin 2020, Tietoa ja neuvoja valvonnasta esitys