Takaisin Liiton puheenjohtajan terveiset syyskuu 2022

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset syyskuu 2022

07.09.2022

Puimurit alkavat olla jo harvenemassa pelloilla, joten sadonkorjuu lienee suurimmilta osin loppusuoralla. Tänä vuonna ilmat ovat ainakin kohtuudella hellineet ja sadonkorjuun alku on saatu suoritettua mitä parhaimmassa kelissä. Tämä on mahdollistanut myös hyvin syysviljojen kylvöjä erinomaisissa keleissä. Sadettakin on saatu, mutta pystyvilja on ainakin pysynyt kuivana. Itsellä on vielä härkäpapu puimatta, ja varmasti sen ehdin saamaan laariin syyskuun puoleen väliin mennessä. Mikäli kanssaviljelijöitä on uskominen, on laatu ollut jokseenkin kohdallaan ainakin viljojen osalta. Nurmia kuritti heinäkuun kuivuus siten, että sadot ovat jääneet hieman tavanomaista pienemmiksi, mutta toivottavasti vielä syksyllä on mahdollisuus tehdä satoa siten, että rehut saadaan talveksi riittämään.

Syksyn saapuessa alkaa taas uusi aloitus myös yhdistysrintamalla, pikkuhiljaa kokoukset alkavat ja saadaan tapahtumia järjestettyä. Oman yhdistykseni väelle haluan heti antaa kiitoksen mainiosta suomalaisen ruoan päivän tapahtumasta, jossa saatiin mukavaa näkyvyyttä paikallisella torilla. Erityisesti nuorille suunnattu polkutraktorirata oli erinomainen aikaansaavuuden näyte. Paikallisyhdistyksissä tarvitaan myös enemmän paikallista toimintaa, vaikka olemme hyvinkin kiireisiä kesän aikaan, voi syksyllä yhden iltapäivän antaa myös kuluttajatyölle. Me olemme Uudellamaalla koko ajan näyteikkunana suomalaiseen maatalouteen hyvin suurelle osalle suomalaista kaupunkiväestöä. Jos resurssit ovat vähissä, niin pyytäkää ja ehdottakaa meille mitä yhdistyksissä tarvitsette ja laitetaan asiat onnistumaan. Samoin kohta alkaa taas syyskokouskierros, jolloin paikallisyhdistyksillä on syyskokoukset. Menkää ihmeessä paikalle kuulostelemaan, mitä paikallisesti on tehty ja mitä on ensi vuodelle suunnitteilla, järjestö on yhtä vahva kuin sen jäsenistö. Voi olla helppo tapa sanoa, ettei MTK tee mitään, mutta silloin on myös itse katsottava peiliin ja miettiä minkälaisia ongelmia on kerrottu eteenpäin. Tietysti on monia asioita, jotka eivät ole etujärjestön hallittavissa, mutta äänen saa kuulumaan vain puhumalla.

Talven kuumin tai mahdollisesti kylmin aihe lienee energiamarkkinat. Suurin osa meistä on omakotitaloasujia ja mikäli on joutunut lähiaikoina uusimaan sähkösopimuksensa saattaa energiakulut yllättää. Raja tulee vastaan myös siinä missä voi säästää ja osa säästöstä lienee investointien takana, mikä voi olla myös haaste. Energiansäästöön kannattaa etsiä erilaisia vinkkejä ja valmistautua talveen hyvissä ajoin. Tunteita voi lämmitellä vaikka uusimman fosforiasetuksen ehdoilla tai jännittämällä uuden CAP-kauden valmistelusta kansalliseen lainsäädäntöön. Näistä kuulemme varmasti vielä enemmän syksyn mittaan.

Lopuksi palaan vielä suomalaisen ruoan päivän viettoon, jossa kansalaisten tai oikeammin kuluttajien halu on selkeästi puolustaa kotimaista tuotantoa. Laatuun luotetaan ja vaikka hinta saattaa olla korkeampi, on kotimaisella tai jopa kotikylän tuotannolla merkitystä. Välitän tässä siten orimattilalaisten kuluttajien kiitokset kotimaisille maatalousyrittäjille, te teette hyvää työtä <3

Aleksis Kyrö

MTK-Uusimaa puheenjohtaja