null Välitä viljelijästä -projektin toiminta ja maatalousyrittäjien hyvinvointipalvelut korona-aikana

Ajankohtaista

Välitä viljelijästä -projektin toiminta ja maatalousyrittäjien hyvinvointipalvelut korona-aikana

27.3.2020

Uudellamaalla on aloittanut uusi projektityöntekijä Marko Kiiveri Välitä viljelijästä -projektissa. Tässä projektin esite, mistä löytyy Markon yhteystiedot.

Koronan aiheuttama tilanne on poikkeuksellinen ja muuttanut monen arkea. Välitä viljelijästä -projektin toiminta jatkuu kuitenkin koronaviruksesta huolimatta. Epidemiasta johtuen projektin tapahtumat on jouduttu perumaan, mutta työhyvinvointia ja työkykyä tukevia palveluita on saatavilla etänä. Poikkeusolojen aikana asiakkaisiin pidetään yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse. Tilakäyntejä ei tehdä, elleivät ne ole ehdottoman välttämättömiä.

Mahdollisuus ostopalvelusitoumukseen jatkuu poikkeustilanteesta huolimatta
Välitä viljelijästä -projektin kautta maatalousyrittäjällä on ollut mahdollista saada 500 euron arvoinen ostopalvelusitoumus joko henkisen jaksamisen tukemiseen tai muuhun jaksamista tukevaan asiantuntija-apuun. Sitoumusta haetaan projekti- tai hanketyöntekijän kautta. Tilanne kartoitetaan puhelimitse ja hakuprosessi hoidetaan sähköisesti tai kirjeitse. Uusiin sitoumuksiin myönnetään poikkeuksellisesti puolen vuoden käyttöaika. 

Useat palveluntuottajat ovat ryhtyneet tarjoamaan palveluja etäyhteyksien kautta. Esimerkiksi terapiaa saa myös verkossa tai puhelimen välityksellä. Kokemukset nettiterapiasta ovat projektin ajalta olleet hyviä, joten palvelua ei kannata vierastaa. Myös monet muut auttavat tahot hoitavat tällä hetkellä yhteydenpitoa etäyhteyksien tai puhelimen välityksellä.

Työhyvinvointipalveluja etänä
Henkilökohtaista neuvontaa työkykyyn liittyen: Maatalousyrittäjien Tyhy-neuvojalta saat työhyvinvointia tukevaa palvelua puhelimitse tai sähköpostitse. Voit ottaa yhteyttä Tyhy-neuvojaan työkykyyn, varhaiskuntoutukseen sekä työterveyshuoltoon liittyvissä asioissa soittamalla numeroon 029 435 2200 tai laittamalla sähköpostia tyhy(at)mela.fi.

Apua tilan riskienhallintaan ja turvallisiin työtapoihin: Jos työturvallisuuteen liittyvät asiat mietityttävät, voit ottaa yhteyttä Työturvallisuusneuvojaan. Työturvallisuusneuvojan tavoitat puhelinnumerosta 029 435 2100 tai sähköpostitse tyoturvallisuusneuvoja(at)mela.fi. Saat työturvallisuusneuvojalta monenlaisia vinkkejä riskienhallintaan ja turvallisiin työtapoihin.

Olethan huomannut myös Melan Nolla tapaturmaa maataloudessa -kampanjan? Vuoden aikana on käynnissä monenlaisia työturvallisuuskilpailuja, joissa kaikki osallistujat palkitaan. Lisäksi kampanjassa etsitään Suomen turvallista maatilaa, joka tullaan palkitsemaan 5000 euron rahapalkinnolla. Kannattaa siis osallistua! Tarkoituksena ei ole löytää huippumoderneja tiloja, vaan tiloja, joilla työturvallisuusasiat on mietitty järkevästi ja työturvallisuus- ja työhyvinvointihaasteisiin on onnistuttu vastaamaan uudella tavalla.  Lue lisää kampanjasta ja kilpailuista: mela.fi/nollatapaturmaa

Muita työhyvinvointia tukevia palveluita verkossa
Nyt, kun liikkumista on syytä rajoittaa, kannattaa tutustua verkossa olevaan työhyvinvointitarjontaan. Esimerkiksi Headsted tarjoaa maksuttomia verkko-ohjelmia stressin, alakulon, univaikeuksien tai jännitystilojen hallintaan. Myös Oivamieli -verkkosivusto tarjoaa harjoitteita stressinhallintaan ja mielen hyvinvoinnin tukemiseen.

Mielenterveystalolla on maksuttomia omahoito-ohjelmia muun muassa alakulon, tunnelukkojen, talousahdingon, parisuhteen, mielen hyvinvoinnin ja unettomuuden hoitamiseksi. Tutustu Mielenterveystalon omahoito-oppaisiin.

Tukinetistä löydät palveluita, joiden tarkoituksena on ihmisen auttaminen, tuen tarjoaminen ja kokemusten jakaminen.

Keskusteluapua saat myös maaseudun tukipuhelimesta Raitista. Raitissa voit purkaa mieltäsi kuormittavia asioita nimettömästi. Voit soittaa maksuttomasti numeroon 0800-92550 joka päivä klo 18.00 – 22.00.

Materiaaleja

29.4.2020 Manujen keskiviikkokahvit

Erika Mäkinen, Maanomistajien arviointikeskus, Maatalousyrittäjien juridiset ongelmat esitys

23.4.2020 Tuki-infot

Uudenmaan maaseutuhallinto, materiaalit

Uudenmaan ELY, Kotieläin 2020, Tietoa ja neuvoja valvonnasta esitys