MTK-Helsinki

Olemme Facebookissa, klikkaa itsesi mukaan TÄSTÄ

Liity jäseneksi

Puheenjohtaja

Ville Mussalo

050 358 5622

ville.mussalo(at)sgn.fi

Sihteeri

Henrietta Dahlman

040 920 9877

henrietta.dahlman(at)mtk.fi

Takaisin Kuluttaja, näin voit auttaa tuottajia!

Ajankohtaista

Kuluttaja, näin voit auttaa tuottajia!

11.03.2022

Maatalous ajautunut EU-ajan vakavimpaan kriisiin. Mitä kuluttaja voi tehdä? 

Tilanne lyhyesti: Suomalainen maatalous on ajautunut koko EU-ajan vakavimpaan kriisiin. Maatalouden tuotantokustannukset ovat nousseet ennennäkemättömällä vauhdilla, tuottajan saama hinta ei. Tuottaja maksaa siis entistä enemmän kuluja, mutta saa työstään pelkkiä murusia. Samaan aikaan kauppa tekee ennätystuloksia. Reilua? Ei meistäkään.

Kriisistä ulospääsyyn suomalainen maatalous tarvitsee välittömiä ja pidemmän aikavälin järeitä toimia. Kriisi uhkaa nyt oikeasti suomalaista maatalouselinkeinoa, ruuantuotantoa ja huoltovarmuutta. Luovutimme hallitukselle vaatimukset suomalaisen maatalouden ja ruuantuotannon pelastamiseksi. Peräänkuulutamme myös kaupalta ja teollisuudelta sekä julkisen sektorin ruokahankintoja tekeviltä vastuunottoa kriisin hoitamisessa. 

Kuluttajana voit vaikuttaa! 

Kuluttajana voit olla mukana pelastamassa suomalaista ruuantuoantoa, muutama esimerkki miten pienillä teoilla voi olla suuria vaikutuksia: 

Ostopäätökset kaupassa ja ravintoloissa
Osta kotimaista ruokaa aina kun se on mahdollista. Suosi kotimaisia merkkituotteita kaupassa. Ravintolassa kannattaa kysyä ruuan alkuperää, ja toivoa kotimaisia raaka-aineita käytettäväksi myös kahviloissa, ravintoloissa ja pikaruokapaikoissa.

Reko-renkaat, tilapuodit ja muu suoramyynti
Osta suoraan tuottajalta! Reko-renkaita on ympäri Suomen, voit ostaa suoraan tuottajalta ilman välikäsiä. Löydät Reko-ryhmät täältä sekä Facebookista. Osa maatiloista myy tuotteitaan myös suoramyyntinä, ja joidenkin tilojen yhteydessä on maatilapuoteja, pieniä leipomoita, muuta jatkojalostusta tai kahvilatoimintaa. Tee retki maaseudulle ja hanki ruoka suoraan tuottajalta. Etsi lähin maatilamyymälä täältä: https://aitojamakuja.fi/yritykset-kartalla/

Painetta Elintarviketeollisuudelle
Elintarviketeollisuus säätää tuottajakorvauksia. Kuluttajana voit olla yhteydessä https://www.etl.fi/ ja kertoa näkemyksesi ja huolesi asiasta. Pyydä parempaa korvausta tuottajalle

Painetta kaupalle
Kerro omalle lähikaupalle tai kauppialle huolesi tilanteesta. Vaadi heitä nostamaan hintoja ja haasta kauppa kysymyksellä, mitä teette asian eteen? Miten tuottaja saa tekemästä työstään ansaitsemansa hinnan? Pyydä kauppaa myös tuomaan kotimaiset lähituotteet vielä selvemmin esille. 

Poliittinen vaikuttaminen
Tätä voit tehdä, vaikka et itse olisi aktiivinen politiikassa. Jokasiella kansalaisella on oikeus olla yhteydessä päättäjiin, kynnys on matala etenkin oman kunnan valtuutettuihin. Suositaanko kunnan julkisissa hankinnoissa kotimaista lähiruokaa? Mitä oman alueen poliitikot tekevät tilanteen eteen? 

Mitä isompi massa on liikkeellä, sitä suurempi vaikutus pienilläkin teoilla on. Perään kuulutetaan oikeita toimia oikeilta tahoilta, yhdessä. Onko sinulla hyvä idea, miten voisimme saada sanaa leviämään? Ole yhteydessä viestinta@mtk.fi 



tapahtumaJulkaisija on hetkellisesti pois käytöstä.