Takaisin Kannattavuus ratkaisee jauhelihapulan

Lausunto

Kannattavuus ratkaisee jauhelihapulan

25.04.2025

Maatalous on taantumassa –kuluttaja ratkaisee suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuuden ja huomisen huoltovarmuuden.

Eteläisten MTK-liittojen lihavaliokunta kokee huolta liha-alan tilanteesta, tulevaisuuden näkymät puuttuvat. Mikäli suomalaisten perheviljelmien tuottamaa suomalaista lihaa halutaan ostaa jatkossa, tulee ratkaisuja tehdä nyt niin kuluttajien kuin päättäjienkin toimesta. Koko ketjun on tunnettava vastuunsa.

Suomi ei ole ollut naudanlihan osalta omavarainen enää vuosiin. Nyt tilanne näyttää entistä huolestuttavammalta. Kehittämisen sijaan tilat ovat lopettaneet tuotantoaan ja investointien hiipuessa nuorten yrittäjien saaminen alalle on iso haaste. Erityisesti naudanlihantuotannossa tuotantomäärien nosto on hidasta ja sitovaa, lisäksi investoinnit vaativat rahoitusta.

Yleinen ilmapiiri ruoantuotantoa, erityisesti kotieläintuotteita, kohtaan kohtelee suomalaista tuotantoa epäoikeudenmukaisesti. Suomalaisen naudanlihantuotannon vesijalanjälki on vain puolet siitä, mitä se on maailmalla keskimäärin. Ilmastovaikutus suomalaisella naudalla on hyvin pieni, täällä ei metsää raivata laitumeksi. Vastuullisuus tuotannossa tulisi huomioida myös rahoituspäätöksiä tehdessä.

Huolestuttavaa on, että suomalainen maa ja tuotanto kiinnostaa enemmän jo ulkomailla kuin kotimaassa. Kannattamattomalle alalle ei voi kannustaa, nyt ratkaistaan suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuus.

Etelä-Suomen MTK/SLC-liittojen lihavaliokunta edustaa seuraavia liittoja: MTK Häme, MTK-Kaakkois-Suomi, MTK-Pirkanmaa, MTK-Satakunta, MTK-Uusimaa, MTK-Varsinais-Suomi,  SLC Nyland ja SLC Åboland. 

Lisätietoja:
Anne Kangasvuori-Hosike, p. 040 505 1075, lihavaliokunnan puheenjohtaja
Matti Perälä, p. 0400 316 115, MTK Uusimaa, toiminnanjohtaja