Takaisin Keuda Mäntsälä Saaren kartano kouluttaa tulevaisuuden maatalouden ja metsätalouden osaajia

Artikkeli – Maaseutunuoret

Keuda Mäntsälä Saaren kartano kouluttaa tulevaisuuden maatalouden ja metsätalouden osaajia

08.10.2020

Kuva: Elisa Hämäläinen
Kuva: Elisa Hämäläinen

Saaren kartano henkii uutta ja vanhaa

Saaren kartanolla on ainutlaatuinen historia, jota se henkii vielä nykypäivänäkin hyvin hoidetussa miljöössä. Kartanon historia ulottuu 1500-luvulle. Silloin kartano tunnettiin Rautasaaren ratsutilana. 1600- ja 1700-luvulla kartanolla oli useita omistajia, esimerkiksi Udnien, von Essenin ja Fischerin suvut. Vuonna 1796, lähes sadan vuoden isännyyden jälkeen, Fischerit myivät Saaren ratsutilan Carl Albrecht Sederholmille. Sederholmit hallitsivat tilaa lähes 90 vuoden ajan. Vapaaherra Richard de la Chapelle osti kartanon vuonna 1884. Agronomi Chapellen aikana maataloutta ja puutavaran jalostusta kehitettiin voimakkaasti. Vuonna 1904 Richard de la Chapelle perusti Saaren Tulitikkutehtaan, jonka toiminta jatkui aina vuoteen 1934. Saaren kartano myytiin kesällä 1935 asutushallitukselle, jonka jälkeen kartano suunniteltiin kunnostaa presidentti Svinhufvudin viikonloppuasunnoksi. Suunnitelma kuitenkin raukesi kunnostusrahojen puutteessa. Saaren kartano toimi talvisodan aikana Sofianlehdon lastenkodin sijoituspaikkana ja jatkosodan aikana sotainvalidien toipumispaikkana. Sodan jälkeen Invalidisäätiö perusti kartanoon sotainvalidien ja -orpojen oppilaitoksen, jonka ovet avattiin myöhemmin kaikille Mäntsälän maatalousoppilaitoksena. 

Nykyisin Saaren kartanon jo vuosisatoja jatkunutta edistyksellistä maanviljelystoimintaa jatkaa Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda, joka tarjoaa kartanossa luonnonvara- ja ympäristöalan koulutusta. Tänä syksynä tulee täyteen 80 vuotta luonnonvara-alan koulutusta Saaren kartanolla.

Keuda Mäntsälä Saaren kartano on Suomen suurimpia luonnonvara-alan kouluttaja. Maa- ja metsätalouden opiskelijoilla on hyvä oppimisympäristö kartanon pelloilla ja metsissä.

Keudan toimipisteistä Saaren kartano on pohjoisin. Se sijaitsee 13 km Mäntsälän keskustasta pohjoiseen. 

Saaren kartanossa on maatalous-, puutarha-, luonto- ja ympäristö-, metsä- sekä maarakennusalan opetusta.

Keuda Mäntsälä Saaren kartanolta voi valmistua maatalouden ja metsän alalta seuraavilla ammattinimikkeillä

 

Maatalousala

Kuva: Angelika Syrjä

eläintenhoitaja (PT), maaseutuyrittäjä (PT), maatalouskonehuoltaja (AT), PT=perustutkinto, AT=ammattitutkinto

Maatalousalalla Keudalla voi opiskella perustutkinnossa maaseutuyrittäjäksi tai eläintenhoitajaksi. Eläintenhoitajana sinulla on valmiudet perustaa eläintenhoitoalan yritys tai toimia eläintenhoitajana maatilalla, lomittajana, kotieläinpuistossa, eläintarhassa, eläinhoitolassa, eläinkaupassa ja muissa alan yrityksissä. Maatilatalouden maaseutuyrittäjänä voit työskennellä maaseutuyrittäjänä, lomituspalvelussa, maataloustarvikekaupassa, urakointipalvelussa sekä bioenergia- ja maisemanhoitopalveluja tarjoavissa yrityksissä yrittäjänä tai työntekijänä. Maatalousteknologian maaseutuyrittäjänä voit toimia maaseutuyrittäjänä, maatalouskoneurakoitsijana, huoltokorjaamoyrittäjänä, bioenergia-alan yrittäjänä tai työntekijänä, maataloustarvikekaupassa ja erilaisissa maatiloille suunnatuissa palvelutehtävissä.

Maatalousalan ammattitutkinnosta voi valmistua maatalouskonehuoltajaksi. Maatalouskonehuoltajana toimit traktoreiden, maatalous- tai karjatalouskoneiden asennus-, huolto- ja korjaustöissä. Lähiopetuksen oppimisympäristönä toimii Keuda Saaren kartanon Valtra huolto. Keudassa tarjoamme monipuolisen oppimisympäristön, jossa pääset työskentelemään moderneilla koneilla ja laitteilla. Korostamme työpaikalla tapahtuvaa oppimista, joten opit tekemään työtehtävät käytännössä jo opiskeluvaiheessa. Meillä voit hankkia myös koneiden ilmastointilaitteiden asennuksessa ja huollossa vaadittavan kylmäalan pätevyyden.

Vuonna 2021 alkaa myös uutena eläintenhoidon ammattitutkinto, jossa voi suuntautua eläinhoitolan, eläinkaupan tai klinikkaeläinhoitajan osaamisalalle.

Maatilan sukupolven vaihdokseen liittyvää koulutusta toteutetaan yksilöllisin opintopoluin.

 

Metsäala

Kuva: Vesa Tanttu

metsäenergian tuottaja (PT), PT=perustutkinto, AT=ammattitutkinto

Metsätalous kuuluu vahvasti suomalaiseen maatalouteen. Melkein jokaisella suomalaisella maatilalla on omaa metsää. Saarella metsäalan tutkintokoulutus aloitettiin neljä vuotta sitten. Syynä tähän oli metsätalouden ajoittainen työntekijäpula. Varsinkin osaavista metsäkoneenkuljettajista on noususuhdanteissa pulaa, mutta ehkä yllättäen myös perinteisiltä metsuritöiltä puuttuu tekijöitä.

Keuda järjestää metsätalouden perustutkintokoulutusta metsäenergian tuotannon osaamisalalla. Käytännössä valtaosa valmistuneista päätyy metsäkoneen ohjaimiin. Koulutuksen suosio on kasvanut ja tänä vuonna yhteisvalinnassa valittiin alalle 22 nuorta. Lisäksi aikuisia otetaan jatkuvan haun kautta.

Uutena koulutuksena Saarella ollaan aloittamassa metsäalan ammattitutkintoa yhteistyössä Itä-Savon koulutuskuntayhtymän Samiedun kanssa. Ammattitutkinto on suunnattu metsänomistajille. Heistä valmennetaan metsätalousyrittäjiä, oman metsätilansa hoidon ja talouden vahvoja osaajia.  

 

Maatalous- ja metsäalalla paljon opiskelijoita

Tällä hetkellä Keuda Mäntsälä Saaren kartanolla opiskelee maatalous- ja metsäalaa 287 opiskelijaa. Kun tähän lisätään vielä kartanolla olevat maarakennus-, luonto-, ja puutarha-alan opiskelijat, niin oppimisympäristössä on viikoittain lähes 650 opiskelijaa.

Oppimisympäristö onkin ainutlaatuinen, jonka mahdollistavat pellot, metsä, navetta, eläinhoitola ja loppusyksystä valmistuva uusi 16-paikkainen koirahotelli. Koneet, laitteet ja välineet pyritään pitämään ajanmukaisina.

Uusi koirahotelli avaa toimintansa loppuvuodesta eläinhoitolan yhteydessä ja tarjoaa majoitusta asiakkaidemme koirille. Asiakkaana voivat olla kaikki, jotka tarvitsevat koiralleen hoitopaikkaa. Hoitola toimii opiskelijoiden oppimisympäristönä tarjoten aidon yrityksen ammatin harjoitteluun turvallisesti koulun puitteissa.

Tekemällä oppii parhaiten, ja Keudassa pääsee tuottamaan erilaisia palveluita asiakkaille jo opiskeluaikana. Mukaan pääsee suunnittelemaan ja toteuttamaan messuja ja tapahtumia sekä opintoretkille niin kotimaahan kuin ulkomaille.

 

Jatkuva haku

Opiskelemaan meille voi hakea koko ajan jatkuvan haun kautta. Kuukausittain järjestetään haastatteluja, joissa opiskelijat valitaan ja sen jälkeen katsotaan sopiva aloitusajankohta ja opiskelijoille räätälöidään oma yksilöllinen opintopolku, joka ohjaa opintoja eteenpäin.

Opintojen alussa kanssasi laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa sovitaan suoritettavista opintokokonaisuuksista sekä kartoitetaan osaamisesi ja mahdollinen tuen tarpeesi. Koulutuksen kesto on yksilöllinen ja pohjautuu HOKSiin. Osaaminen osoitetaan näytöillä ja aiemmin hankittu osaaminen tunnustetaan. Voit hankkia osaamista myös koulutus- tai oppisopimuksella.

 

Opiskelu Saaren kartanolla opiskelijoiden kertomana

Elokuussa maatalousalan perustutkintoa, eläintenhoidon osaamisalan opintoja aloittanutta opiskelija Laura Sorvistoa haastatellessa tulee hyvä mieli. Hän odottaa tulevia opintoja innolla ja yli 10 vuoden työnteon jälkeen opiskelumotivaatio on kohdillaan. Ala kiinnostaa häntä, teorian lisäksi käytännön tunteja on paljon, jolloin oppiminen on mieluisampaa. Saaren kartano on opiskelupaikkana hyvin erilainen eikä ympäristö muistuta perinteistä koulua.

Elisa Hämäläinen kuvaa opiskelujen aloitusta Saarella seuraavasti. ” Nyt kun opetus on alkanut rullaamaan ja Saarella on jo vietetty parikin viikkoa, alkaa paikat sekä ihmiset pikkuhiljaa jo käydä tutuiksi ja oleminen tuntuu turvalliselta. Olemme päässeet jo tutustumaan sekä käymään navetassa, tehty tuttavuutta koneisiin, harjoiteltu peltokasvien tunnistusta sekä käyty yleisiä ohjeita ja turvallisuusasioita läpi. Päivät on minusta hyvin jaettu sillä lailla, että pääsemme paneutumaan tiettyyn osa-alueisiin rauhassa yhden päivän aikana. Yhtenä päivänä meillä saattaa olla vain peltokasveja sekä navettaa ja toisena taas koneiden käyttöä ja niiden opettelemista.  Minusta tämä tukee oppimista, sekä välttää sen ettei päivän aikana tule järkyttävä määrä kaikkea uutta eri tahoilta, sekä ylikuormittumista. Miljöö on minusta aivan uskomaton. Tilaa on tehdä asioita on paljon, sekä puolet ovat hyvin erillään toisistaan niin pysyy kartalla missä mennään ja mistä löytyy minkäkin puolen opiskelijat ja palvelut. Saaren tiloista pidetään hyvää huolta ja täällä on viihtyisä ja mukava olla. Kukka-istutukset, hienot talot sekä tilat tuovat lisäpotkua opiskelijoille, kun voi vain pysähtyä hetkeksi ja ihastella kouluamme. Opinnoissa kaikkein eniten odotan uuden oppimista sekä eläinten kanssa tekemistä. Meillä on hyvät resurssit oppia ja tehdä uutta Saarella, sekä saada hyvät eväät työelämään." 

Ihanampaa opiskelumiljöötä en voisi kuvitella. Joka päivä ihastelen Kartanon puutarhaa ja eri puolille esille laitettuja kukka-asetelmia, sekä koko aluetta. Opiskelukaverit ovat huipputyyppejä! Auttavat tarvittaessa ja naurua riittää. Olen erittäin tyytyväinen opiskelun alkuun ja siitä että sain tämän tilaisuuden päästä opiskelemaan maatalousalan perustutkintoa juuri tänne, Saaren kartanoon. Ai niin, ja opettajatkin ovat olleet tähän saakka ihan huippuja! Näin tuntemuksiaan kuvailee opiskelija Angelika Syrjä


Koulutuskyselyt
Opinto-ohjaaja Jukka Maja jukka.maja@keuda.fi p. 0504145678 
Maatalousmetsätiimin tiimiesimies Jenni Päivähonka jenni.paivahonka@keuda.fi p. 0503860909
 

 

Facebook: Keuda Saaren MaatalousMetsä

Instagram: keuda_saaren_maametsa


Kirjoittajat:
Jenni Päivähonka
Henna Laine
Vesa Tanttu
Minna El Haouzi