null Liiton puheenjohtajan terveiset

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset

2.2.2022

Vuosi 2022 on lähtenyt liikkeelle uusilla ja osittain vanhoilla haasteilla. Kulkutauti ei ole hellittänyt otetta yhteiskunnasta ja vaikka se ei aivan suoraan viljelijöiden työntekoon vaikuta, on sillä vaikutuksensa päivittäiseen elämäämme. Edunvalvonta etäkokouksissa on vaikeampaa kuin paikallaolevana ja monimutkaisten asioiden miettiminen haasteellista.

Pääsin viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa miettimiään MTK:n tulevaisuusasiakirjaa, joka julkistetaan ensi kesän liittokokouksessa Porissa ja jossa linjataan järjestömme tulevaisuuden näkymiä. Paikallisilla yhdistyksillä on mahdollisuus antaa asiakirjaluonnoksesta lausuntonsa ja pyydänkin jokaista paikallisyhdistystä lausunnon määräaikaan mennessä tämän tekemään.

Päivänpolttavia aiheita lienee tällä hetkellä tuotantopanosten hinnan nousu ja AB-alueen eläinpalkkiojärjestelmän kiemurat. Tuotantopanosten hintoihin emme pysty vaikuttamaan, joten tulevan viljelykauden suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa kunnolla. Talouden suunnittelun tärkeys korostuu alati muuttuvassa maailmassa, jossa mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus.

Eläinpalkkiojärjestelmän uudistus on aiheuttanut hämmennystä aivan virkamieskuntaa myöten, Suomen toimiva järjestelmä nähdään EU:n tasolla ongelmallisena. Komissiolta tullut vaade muuttaa järjestelmää ei ole vastaanotettu hyvällä mielellä ja työtä esityksen muuttamiseksi tehdään. Muutokseen liittyvä poliittinen prosessikin on kirjoitettaessa vielä kesken, joten tässäkin ainoa varma tekijä on muutos ainakin vuodelle 2022 ja tästäkin varmasti tulee lisää tietoa. Joten eläintilallisia kehotan olemaan tarkkana hakuaikojen kanssa ja seuraamaan tiedottamista.

Lopuksi haluan kiittää mahdollisuudesta toiseen kauteen Uudenmaan liiton puheenjohtajana. Ensimmäinen vuosi on aina oppimisen paikka ja toinen vuosi olisi sitten enemmän tekemistä ja jalkojen pöydän alle asettelua.

 

     

     Hyvää vuotta ja suurempia satoja vuodelle 2022 toivottaen,

     Aleksis Kyrö

Materiaaleja

29.4.2020 Manujen keskiviikkokahvit

Erika Mäkinen, Maanomistajien arviointikeskus, Maatalousyrittäjien juridiset ongelmat esitys

23.4.2020 Tuki-infot

Uudenmaan maaseutuhallinto, materiaalit

Uudenmaan ELY, Kotieläin 2020, Tietoa ja neuvoja valvonnasta esitys