null Liiton puheenjohtajan terveiset huhtikuu 2022

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset huhtikuu 2022

8.4.2022

Terveisiä MTK:n valtuuskunnan kevätkokouksesta! Kokous pidettiin Helsingissä ja sääntömääräiset asiat tuli käsiteltyä. Ensiksi voidaan onnitella Eerikki Viljasta, joka valittiin jatkamaan valtuuskunnan puheenjohtajana. Valtuuskunnan puheenaiheista voidaan kertoa, että huoltovarmuuspaketti koetaan liian hitaana auttamaan kassakriisissä olevia viljelijöitä, jotka tarvitsevat rahaa akuutisti tällä hetkellä. Itselläni ymmärrystä hitaalle maksatusaikataululle löytyy jo senkin takia, että elämme demokratiassa, jolloin tukipakettien muovaaminen vaatii luovuutta. Toisekseen elämme EU:n kauppajärjestelmässä, joka on osa maailmakauppajärjestöä, joten maailmanlaajuiset yhteiset pelisäännöt vaikuttavat siihen, miten tukia voidaan jakaa ilman, että se häiritsee liikaa markkinoita. Loppujen lopuksi on hienoa, että suhteellisen nopeassa aikataulussa on saatu aikaan tukipaketti, joka helpottaa hieman alamme ahdinkoa. Uskallan siis varovaisesti ja ilman ylisanoja kiittää meidän päättäjämme huoltovarmuustukipaketista. Samalla kuitenkin hartaasti toivoen, että seuraavat kiitokset voidaan antaa meidän kuluttajarajapinnassa toimivalle kaupalle sekä tuottajien ja kaupan välissä toimivalle teollisuudelle. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ruoantuotantomme törmää täyttää häkää markkinatalouteen. 

Tässä muutamana hetkenä olen pohtinut ruoantuotannon ja yrittämisen dilemmaa. Vuoden alussa ajattelin olevani maatalousyrittäjä, joka ottaa yrittäjän riskejä jotka silloin tällöin toteutuvat. Maatalouteni perustuu kuitenkin laskentaan, jonka avulla arvioin riskejä. Kyllä minulla on ollut, ja todennäköisesti tulee olemaan kassaan liittyviä haasteita, kun raha virta ei ole aivan tasaista. Kannattavuudesta olen yrittänyt pitää kuitenkin kiinni. Nyt minusta tuntuu siltä, että vaateet tuottamiselle ovat kasvaneet. Pitäisi tuottaa, koska muuten ei ole ruokaa, viis siitä onko tuotanto kannattavaa tai voiko edes tulevaisuuteensa vaikuttaa. Olen odottanut markkinasignaalia tälle elintarvikepulalle, mutta tätä kirjoitettaessa tuntuu hieman hiljaista olevan. Kuitenkin kuukauden sisään alkaa jo pääomaa lannoitteiden, siementen ja polttoöljyn (unohtamatta ad-blue-ainetta) olla sidottuna multaan. Varmuus sijoitetun pääoman tuotosta pitäisi saada ennen päätöstä. Laadun tuottaminen ei ole ilmaista ja laatua kuitenkin haetaan.


Lopuksi ensi kesänä on MTK:n liittokokous Porissa ja Satakunnan Liiton puheenjohtaja lähetti iloiset tervetulotoivotukset kaikille liittoedustajille ja rohkaisi jokaista MTK:laista tutkimaan omaa porisuhdettaan porisuhdeneuvoja Luukkosen kanssa.

 

Sulakoon hanget nopeasti ja olkoon markkinatalous suotuisa jokaiselle MTK Uudenmaan jäsenelle,

 

Liiton puheenjohtaja,
Aleksis Kyrö

Materiaaleja

29.4.2020 Manujen keskiviikkokahvit

Erika Mäkinen, Maanomistajien arviointikeskus, Maatalousyrittäjien juridiset ongelmat esitys

23.4.2020 Tuki-infot

Uudenmaan maaseutuhallinto, materiaalit

Uudenmaan ELY, Kotieläin 2020, Tietoa ja neuvoja valvonnasta esitys