Takaisin Liiton puheenjohtajan terveiset toukokuu 2022

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset toukokuu 2022

04.05.2022

Kevät on tullut vihdoinkin, mutta kyllä erinomaisen hitaasti. Mieli virkistyy päivän pidentyessä ja auringonvalon lisääntyessä. Pellonreunalla pitää useana päivänä viikossa käydä tarkistamassa joko maa olisi kuivanut tai joko pellolle voisi lähteä. Talvi on kohdellut osaa syysviljoista huonosti ja satomenetyksiltäkään ei ole vältytty. Toisaalta vielä on hieman aikaista sanoa kuinka pahat vauriot lopulta ovat. Osa syyskasveistakin on ihmeellisen sitkeitä. Jälleen omiin kokemuksiin peilaten nurmen perustamiset ovat yllättäen onnistuneet hyvin, vaikka hieman oli pelkoa kuivan kesän aiheuttamista tappioista. Muuten nurmet ainakin ovat selvinneet talvesta hyvin ja ensimmäisiä lannoituksia on tarkoitus tehdä äitienpäiväviikolla.

Toisaalta rohkeimmat ja kiireisimmät näyttävät jo pellolla olevan, varmasti maalajikysymys. Nyt on viimeistään alettava selvittämään oman viljelyn kustannuksia, toisaalta katsetta syksyyn ja edelleen ensi vuoteenkin. Lannoitteen jakaminen ja kustannusten hallinta on nyt avainkysymyksenä. Jokaisella tilalla on omat haasteet ja vahvuudet, joista pitäisi tähän kasvukauteen ponnistaa.

Maatalouspolitiikan puolella meillä vaihtui juuri maatalousministeri, joten odotellaan kuinka poliittisesti asiat alkavat edetä. Julkisuudessa uusi ministeri on kertonut ottavansa vahvan otteen markkinoiden toimimiseen. Tämä olisi viljelijöiden kannalta erityisen tärkeää, mutta minkälaisia mahdollisuuksia lakien muutoksiin on, jää nähtäväksi. Muutos on kaivattu ja toivottavasti se toteutuu, kauppa on kuitenkin vuodelta 2021 ilmoittanut tehneensä historian parasta tulosta. Samaan aikaan raaka-aineen tuottajilla on tilanne päinvastainen. Syksyllä tästäkin varmasti nähdään tilannekuvaa paremmin.

Liittokokous lähestyy 14.-16.6.2022! Keskusliiton sääntöjen mukaan liittokokous määrittelee järjestön toimintatavoitteet ja periaatteet seuraavaan liittokokoukseen saakka sekä toimii maaseutufoorumina kaikille järjestön jäsenkenttään kuuluville. Itselleni tämä on ensimmäinen liittokokous, joten jonkinlaisella jännityksellä ja/tai innostuksella tätä odotan. Toivottavasti päästään liittokokousedustajien kanssa yhdessä keskustelemaan ja miettimään asioita uusimaalaisesta näkökulmasta.

Viimeiseksi kesän alla on usealla paikallisyhdistyksillä tarkoitus pitää erilaisia saunailtoja, toisilla useammin ja toisilla harvemmin. Heittäisin tässä haasteen kutsua myös naapuriyhdistyksen jäseniä saunailtoihin, jolloin päästään vähän laajemmalti maailman tilan parantamiseen yhdessä. Muistakaa pitää huolta myös yhteisöllisyydestä kaiken kiireen keskellä, viljelijä on ystävä <3

Aleksis Kyrö

MTK-Uusimaa puheenjohtaja