Takaisin Liiton puheenjohtajan terveiset elokuu 2022

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset elokuu 2022

11.08.2022

Terve taas,

Kesä alkaa olla lopuillaan, mutta puinnit vasta aluillaan. Ensimmäiset puimurit näkyvät jo pellolla ja kaiken kaikkiaan satonäkymät ovat vähintäänkin kohtalaiset. Ns. normaali satovuosi tulossa, ainakin meidän seudulla sadettakin on saatu. Muualla olen jonkinasteista kuivuusongelmaakin kuullut olevan. Itselläni on paljon nurmea ja toisen sadon näkymät ovat ainakin itsellä heikot, kuiva jakso sattui juuri korjuun jälkeiseen hetkeen. Toisaalta ensimmäisestä sadosta sain sen verran tavaraa, ettei nyt ainakaan suurta hätää ole.

Tällä hetkellä eniten tapetilla taitaa olla edelleen energian hinta ja jopa energian riittävyys ensi talvena. Samaan aikaan käynnistellään uutta ydinmyllyä, jonka voima riittänee auttamaan talven yli. Suurimpia viljelijää koskettavia kysymyksiä on kuitenkin sekä maataloustuotteiden hinta, että tuotantopanosten hinnat. Epävarmuus jatkuu edelleen ja lannoitekauppa on tällä hetkellä kiinni, mutta aukeaa ilmeisesti piakkoin ainakin hetkellisesti. Tämä näyttää lannoitteiden osalta olevan toimintatapa. Lannoitetehdas rakentaa hinnoittelun aina kunkin ajanhetken energian hintaa peilaten. Toivottavasti vihreän vedyn laitokset valmistuvat nopeasti, jolloin ainakin typen hintaa saadaan jonkinlaista tasaannusta. Uudenmaan alueen tuottajista usealla on sivutyönä esimerkiksi lumiurakointia ja heittäisinkin ilman kysymyksen sopimuksista, onko mahdollista saada kohonneita kustannuksia uudella kaudella käyttöön? Vai joutuuko töitä tekemään tappiolla?

Viimeiseksi on aika myös suunnata katseita EU:n tukikauden päätökseen. Päätöksiä aletaan lyömään nyt läpi EU:ssa, sekä kansallisesti ja 2023 alkaa uusi rahoituskausi. Syksyn mittaan selviää tarkemmin minkälaisia muutoksia yhteiseen maatalouspolitiikkaan on tulossa.

 

Hyviä puintikelejä ja paljon jyviä laareihin,

Aleksis Kyrö

MTK-Uusimaa puheenjohtaja