Takaisin Liiton puheenjohtajan terveiset elokuu 2023

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset elokuu 2023

07.08.2023

Kotoa poistumisen tärkeydestä. Kirjotan tämänkertaista palstaa Suomen rajojen ulkopuolelta. Loman ajankohdan ajoittaminen on aina hankalaa, varsinkin meidän leveysasteilla kuin kaikki kesän työt pitäisi pysytä tekemään 4 kuukauden aikaikkunassa. Olen todennut usein, että joko pitää varautua jonkinlaiseen äkkilähtöön tai sitten vain lyödä päivämäärä lukkoon ja lähteä on sitten töitä tai ei. Omaa työpalettia on rakennettava myös siten, että vapaa-ajalle on omat hetkensä. Aikaa pitää ottaa siis itselle ja ensimmäiset päivät menevät työstä irrottautumiseen ja viimeiset päivä sitä alkaa jo miettiä asioita ja mieli palaa pikkuhiljaa työn ääreen. Muistakaa siis lomailla ja ennen kaikkea mahdollistakaa lomailu itsellenne.

Satoennusteet ovat tällä hetkellä laittamassa satoa noin 20 % normaalia alhaisemmaksi. Tosin puinnit ovat vasta alkamassa ja puintisäät eivät ainakaan elokuun alussa ole olleet kovin mairittelevia. Lopullinen sato selviää, kun on puinnit saatu tehtyä. Markkinat eivät tunnu tästä välittävän, vaan kotimaisen viljan ostohinta tuntuu laahaavan edelleen. Tänäkin vuonna vaikuttaisi syyskasvit olevan paremmassa iskussa kuin kevätviljat ja oikeaa aikaikkunaa kevätkylvöille oli kyllä vaikea löytää. Tähän kannattaa syksyn myötä myös havahtua ja katsoa omaan repertuaariin myös syyskasveja.

Kasvukauden lisäksi odottelemme eduskunnan palaamista kesälomilta, jotta päästään näkemään uuden hallituksen tilanne. Paljon työtä vaatinut CAP-kauden vaihdon rahaliikenteen muuttuminen saa toivottavasti varmuuden ja varmat maksatusaikataulut heti istuntokauden alussa. Mahdollisimman paljon tukia on pyrittävä saamaan maksuun tämän vuoden puolella. Tässäkin hetkessä varautuminen tukien siirtymiseen kannattaa keskustella pankin, tuotantopanosten myyjien ja mahdollisten vuokranantajien kanssa jo etukäteen. Muistakaa käyttää edelleen neuvontaa tai muita apuja, kun suunnittelette tilanne tulevaisuutta, jotta saatte asiantuntija apuja kiperiin kysymyksiin. Maataloutta voi harjoittaa kestävästi jos itse viljelijä voi hyvin, tilan pellot voivat hyvin ja viljelijän kukkarokin voi hyvin.

Erittäin hyvää sadonkorjuun aikaa,

Aleksis Kyrö

MTK-Uusimaa puheenjohtaja