Takaisin Liiton puheenjohtajan terveiset helmiikuu 2023

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset helmiikuu 2023

09.02.2023

Terveisiä paikallisyhdistysten puheenjohtaja ja sihteeripäiviltä. Tilaisuus oli jälleen kerran hieno muistutus meidän paikallisyhdistysten tekemästä tärkeästä työstä. Ja vielä kiitos erikseen jokaisen yhdistyksen johtokunnalle ja erityisesti sihteereille, teette hyvin tärkeää työtä. Tilaisuudessa kuului huoli paikallisyhdistysten tilanteesta nuorten tuottajien suhteen. Nuoria ei tunnu löytyvän paikallaistason tekemiseen. Mielestäni hyvin monet yhdistykset, ei ainoastaan MTK, kamppailevat samasta asiasta, ajasta ja sen käytöstä. MTK etujärjestönä alkaa kiinnostaa vasta kun tilaa ollaan ostamassa tai se on juuri ostettu. Jatkajien ikä on ollut nousussa, joten elämä on saattanut asettua jo siinä mielessä uomiinsa, ettei järjestötoiminnalle löydy enää helposti aikaa.

Paikallisyhdistykset ovat ketterimpiä tekijöitä kentällä. Vaikka kaikkea suunniteltua ei ole merkitty vuosibudjettiin, on silti mahdollista nopeallakin aikataululla järjestää pieniä tapahtumia kuten saunailtoja, keilailtoja yms. ja tuoda maatalousväkeä saman katon alle keskustelemaan. Ja jos naamat alkavat näyttämään liian tutuilta, on hyvä miettiä konseptin uusimista. Tietenkään muuttamatta vanhaa liikaa, mutta uusien ihmisten tapaaminen olisi virkistävää. Jatkajien puheissa kuulen usein oman ajankäytön vaikeutta perheen ja muun härdellin ylläpitämisessä, joten ajatuksena heittäisin; onko yhdistyksillä esimerkiksi kevätkokouksia varten mahdollisuutta saada lastenhoitajaa kokouksen oheen tai muuhun tilaan, jotta voi tuoda lapsensa hoitoon kokouksen ajaksi. Mahdollistetaan jäsenistölle äänensä tuominen kokouksiin.

Pj/sihteeripäivillä jälleen kerran isoksi teemaksi tuli viestintä. Apparaatti ei ole vielä aivan kunnossa kaikilla tasoilla, mutta iso laiva on pikkuhiljaa siirtymässä myös viestinnällisesti eteenpäin. Meitä jäseniä on iso joukko, joista osa haluaa tietoa koko ajan mahdollisimman paljon ja toisilla tulee ähky pienestäkin määrästä. Kuinka usein sinä haluaisit sähköpostia järjestöltä? Miten järjestön pitäisi viestiä juuri sinulle? Ja miten haluat reagoida sinua kiinnostaviin aiheisiin? Keskusjärjestössä yritetään tähän saada vastausta ja vanhojen artikkelien perusteella tätä kysymystä on pyöritelty jo 100 vuoden ajan. Valmista ei tule koskaan, mutta aina voidaan parantaa.

Iloa ja valoa talveen, joka alkaa kevääseen päin kääntyä.

Aleksis Kyrö

MTK-Uusimaa puheenjohtaja