Takaisin Liiton puheenjohtajan terveiset huhtikuu 2023

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset huhtikuu 2023

14.04.2023

Kevät on täällä tai ainakin yrittää kovasti pikkuhiljaa saapua. Tämä aiheuttaa luonnollista kuhinaa myös maatalousihmisissä ja lajittelijavideoita alkaa kiitettävästi olla ainakin omissa maataloutta hipovissa WhatsApp-ryhmissä. Samaan hengenvetoon tuplaonnittelut Eerikki Viljaselle, joka sai paikan eduskunnassa sekä jatkopestin MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajana. Hyvät ja nopeat välit kansanedustajalaitokseen ovat oiva apu edunvalvonta työssä. Ja järjestödemokratiaan kuuluu, että jossain vaiheessa tulee haastaja, sitten äänestetään ja pulinat pois. Seuraavaksi jännitetään hallituksen muodostamista ja tätä kirjoittaessa on valiokuntien puheenjohtajuuksia ja paikkajakoja juuri eduskunnasta ilmoitettu: maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajan paikan ottaa perussuomalaiset.

CAP-tukikoulutukset ovat myös pyörähtäneet käyntiin ja niin kuin odotettiin, on edelleen paljon epävarmuuksia ja tulkintamahdollisuuksia. Sama tilanne oli edellisenkin tukikauden vaihtuessa, jolloin ensimmäiset varsinaiset varmat tulkinnat saatiin ensimmäisen vuoden tukitarkastusten jälkeen. Hallinnolta jää kuitenkin aina jotain huomaamatta ja meillä viljelijöillä on kuitenkin moninaisia tapoja viljellä. Uskon, että tästä selvitään, mutta sen verran tarkkana kannatta olla, että jos ja kun kesänaikana erilaisia tilanteita tulee, niin ilmoittakaan niistä mielellään MTK:n toimistolle. Käymme kuitenkin koko ajan keskustelua YTA-alueiden ja ELY-keskusten kanssa ja näin saadaan selvyydet erilaisiin tilanteisiin.

Innolla kevääseen. Kevät tulee tänä vuonna, kuten se on tullut jokaisena vuonna. Joskus hitaammin, joskus nopeammin. Orimattilassa havaitsin tänään ensimmäisen kerran hiekkatien alkavan pölistä. Ja taisinpa ensimmäisen apulannan levittimenkin nähdä liikenteessä. Nyt kun kausi on aluillaan ja into on kova niin muistakaa silti ottaa aikaa itselle ja hengitellä, pyrkikää suunnittelemaan kesä siten ettei tarvitse koko kesää mennä tukkaputkella vaan että siellä on siellä täällä rauhallisempia hetkiä, jolloin voi lomailla ja pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Kannustan myös kaikkia paikallisyhdistyksiä pitämään saunailtoja ja muita vapaamuotoisia tilaisuuksia joko pellonpientareilla tai sitten jossain aivan muualla. Ja haastan jokaisen viljelijän tänä keväänä pysähtymään ainakin yhden kerran juttelemaan viereisellä pellolla ahertavan kollegan kanssa ihan kasvotusten. Traktori pellon laidalle parkkiin ja muutama minuutti kuulumisten vaihtoa. Kyllä se pelto siinä vieressä sen hetken odottaa.

Hyvää kevään alkua toivottaen,

Aleksis Kyrö

MTK-Uusimaa puheenjohtaja