Takaisin Liiton puheenjohtajan terveiset joulukuu 2022

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset joulukuu 2022

12.12.2022

Tätä kirjoittaessa on juuri sähköpostiin tipahtanut ruokaviraston tiedote vuoden 2022 nautapalkkioiden maksamisesta 15.12.2022 alkaen. Tuesta maksetaan 40 % tässä maksatuksessa ja loput kesäkuussa 2023. Tätä tiedotetta voidaan verrata tiedotteeseen kesäkuulta, jolloin tiedotettiin maksatusten tulevan alkuvuodesta. Mitä tässä välissä on sitten ehtinyt tapahtua? Mikä saa virkakoneiston kääntymään sellaiseen tilanteeseen, että jotain maksuja saadaan tämän vuoden puolella maksettua, kun se lähtökohtaisesti oli mahdotonta. Toisaalta miksi tämä asia oli erityisen tärkeä meille edunvalvonnallisesti ja tähän käytettiin paljon järjestön resursseja.

Ensinnäkin meille on tulossa muutoksia tukien maksatusaikatauluihin myös muiden tukien suhteen seuraavalla tukikaudella. Tämä edunvalvontatyö ja selvittely tukimaksatusmekanismeista tekee mahdolliset muutokset ja säännöt näkyväksi niin meille kuin virkakoneistollekin, jolloin yksiselitteiset ”näin ei voi tehdä” tai ”sääntö X kieltää maksatukset” eivät ole niin mustavalkoisia.

Toiseksikin yksinkertaiset hallinnolliset muutokset eivät ole viljelijälle, rahoituslaitoksille tai kansantaloudelle yksinkertaisia. Tukien siirtyminen esimerkiksi vuoden vaihteen yli aiheuttaa muitakin ongelmia kuin pelkän viljelijän harmistuksen. Jos 2,2 miljardin tukipotista siirtyy lähes miljardi euroa vuoden vaihteen yli, kun systeemillä on odotus, että ne tulevat kuluvana vuonna, saattaa olla, että rahoittajilla (pankit), verottajalla ja maatalouskaupalla on mielenkiintoa asiaan myös.

Kolmanneksikin vaikka tässä asiassa ollaan eläintukien maksatusta edistämässä, niin on tällä suoria ja välillisiä vaikutuksia myös kasvintuotannon edunvalvontaan. Kuten tuossa jo edellä mainitsin, on viljan liikkumisenkin kannalta hyvä, että tulee lisää rahaa maatalouden kiertoon.

Minäpä olen iloinen tästä saavutuksesta.

Joulu kolkuttaa jo ovella ja samoin tukikauden vaihtuminen siintää kuun vaihteessa. Siihen liittyen muistuttelen Neuvo2020-rahojen suhteen, että kannattaa miettiä talouden ja energian suhteen neuvontaa omalle tilalle, jos on Neuvo-pottia käyttämättä.

Näyttä tulevan valkoinen joulu, ainakin lunta on sen verran satanut, ettei se varmaan aivan nopeasti tästä pääse sulamaan. Jäsenistössämme on merkittävä määrä koneurakointia ja erityisesti lumenauraamiseen liittyvää toimintaa. Itsekin muutaman yön urakoitsijaa auttaneena, yrittäkää pitää huoli itsestänne ja hoitakaa itsellenne toimiva varahenkilöjärjestelmä.

Hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta toivottaen,

Aleksis Kyrö

MTK-Uusimaa puheenjohtaja