Takaisin Liiton puheenjohtajan terveiset marraskuu 2023

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset marraskuu 2023

31.10.2023

Tervehdys,

Haasteellinen syksy alkaa kääntyä hiljalleen talven puolelle ja ensimmäiset pakkaset rauhoittavat peltotöitä. Haasteellinen syksy on saattanut joitain lannanlevityksiä vielä pidentää, mutta uskon, että kaikki on saatu kohtuudella alueellamme hoidettua.

Maatalousministeri on viime aikoina todennut tukimaksatusten aikataulun menevän kerrotun mukaisesti. Eli tukia tulee siirtymään ensi vuoden puolelle. Asiasta on väännetty eri tavoin jo pitemmän aikaa ja haaste on ollut tiedossa. Ilmeisesti kuitenkaan järjestelmiä, aikatauluja ja resursseja ei ole saatu kuntoon, joten asialle ei ole saatu meidän kannaltamme tyydyttävää ratkaisua. Kerrannaisvaikutukset tulevat varmasti näkymään useamman vuoden ajan ja jälleen pääsemme toteamaan, että mikään ei ole niin varmaa kuin muutos. Samalla maatalouden kriisinsietokyky alkaa olla kohtuullisen matalalla huonon kasvukauden, kalliiden tuotantopanosten ja korkeiden korkojen aikana. Hyvä asia pitäisi olla se, että niiden tukien, joiden on kerrottu tulevan tämän vuoden puolella, niin ne myös tulevat tämän vuoden puolella. Tai ainakin nyt voi olla hyvä hetki ristiä sormet tämän asian edestä.

Maan routaantuessa alkaa myös kahvikuppien kilistely erilaisissa yhdistyskokoontumisissa. Erityisen innoissani olen nuorten tuottajien illoista, joissa toivottavasti päästää kiinni uusiin uusmaalaisiin ruoantuottajiin ja saadaan yhteisöön uutta eloa. Kehoitan paikallisyhdistyksiä vakavasti kutsumaan kokouksiin nuoria tuottajia, jotta saadaan jatkuvuutta toimintaan. 

Aleksis Kyrö

MTK-Uusimaa puheenjohtaja