Takaisin Liiton puheenjohtajan terveiset syyskuu 2023

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset syyskuu 2023

06.09.2023

Tervehdys,

Sateiden jälkeen päästy jälleen takaisin sadonkorjuun pariin. Tällä hetkellä säätiedot näyttävä viikon, jopa kahden poutaa. Puimurit ovat kirineet pellolle pelastamaan mitä pelastettavissa on. Sateinen ja lämmin sää on tehnyt viljoille laatutappioita, joten rehuviljaa saattaa olla tarjolla tänä syksynä. Sadon määrän ja laadun heikkeneminen ei ole juuri markkinoita hetkauttanut, joten talous on varmasti kireällä usealla viljelijällä edelleen. Nurmirehujen kanssa toinen sato saattoi myöhästyä hieman, mutta sadon määrä on ollut pääosin riittävä tiloilla.

Tähän kohtaan sattui Helsingin Sanomissa uutinen, joka on julkaistu samana päivänä LUKE:n maatalouden talousennusteen kanssa. Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan keskimääräinen yrittäjätulo laskee, mutta uutinen otsikoitu: Maatilat saamassa ennätysmäärän tukia. Kokonaistukimäärä ei ole kasvanut, mutta tilojen määrän väheneminen on tuen määrän lisääntymisen tilaa kohden. Rahaa jaetaan pienemmälle määrälle tiloja. Uutinen tuntui todella oudolta tässä tilanteessa tilalta asiaa katsoessa. Uutisen jälkiosassa on mainittu yrittäjätulon romahtaminen 26 700 eurosta 16 500 euroon eli tippuminen on 40 % luokkaa, mutta siitä ei otsikkoa saada aikaiseksi. Pitäkää omissa ympyröissänne huolta tällaisen uutisoinnin otsikkotasosta, että pystytte kertomaan myös toisen puolen tilanteelle.

4.9. oli jälleen suomalaisen ruoan päivä ja päätin itsekin kantaa korteni kekoon ja Orimattilan yhdistys päätti leipoa 100 pullaa paikallisista tarpeista tehtynä jaettavaksi yleisölle. Hyvää keskustelua pääsi taas käymään kotimaisen ruoan äärellä tapahtuman aikana. Vaikka tapahtuma on yleensä aika kiireiseen aikaan, on paikallisen torin varaaminen ja teltan pystyttäminen aika nopea ja helppo tapa viedä maatalousasiaa kuluttajille. Ja osa yhdistyksen johtokunnasta tulin puimuri ratista paikalle ja lähti tapahtuman jälkeen takaisin puimaan. Suosittelen tällaisia kohtaamisia kaikille.

Syksy on myös järjestötoiminnan aktivoitumisen aikaa. Syyskokouskierros on taas alkamassa ja tulen mielelläni kokouksiin kuuntelemaan paikallisyhdistysten ajatuksia uusista ideoista, joilla järjestöä vietäisiin eteenpäin. Erityisesti nuorten viljelijöiden ääni olisi hyvä saada kuuluviin. Liitto järjestääkin syksyllä aloittaneiden viljelijöiden iltoja, joihin toivon suurta osallistuja määrää.

 

Hyvää syksyä kaikille,

Aleksis Kyrö

MTK-Uusimaa puheenjohtaja