Takaisin Liiton puheenjohtajan terveiset tammikuu 2023

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset tammikuu 2023

13.01.2023

Hyvää Uutta vuotta 2023

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Lähdemme vuoteen 2023 huomattavan erilaisista lähtökohdista, kuin vuoteen 2022. Kriiseissä usein joudutaan miettimään vallitsevia rakenteita ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on näyttänyt toteen eurooppalaisen energiajakelun rakenteet. Saksasta loppunut halpa energia on muuttanut kysyntää niin, että se näkyy täällä saakka. Energian tuotannon kustannukset eivät kuitenkaan ole nousseet, joten sähköenergian markkinat ovat markkinataloutta puhtaimmillaan, eli tilanne, jossa kysyntä määrittää hinnan.

Tämä toimi jossakin määrin myös vuoden 2021 syksyllä, jolloin pula markkinoilla johti viljojen hinnan nousuun. Selkeää pulaa ei tällä hetkellä ole näköpiirissä, joten hinnat ovat olleet laskusuunnassa. Kotimaan hinnat saattavat jatkaa laskuaan edelleen, joten markkinoiden seuraaminen kannattaa kyllä. Jäämme edelleen odottamaan teollisuuden, kaupan ja kuluttajan valmiuksia varmistaa tuotantokustannuksia vastaava tuottajahinta.

Tämän vuoden jännitysnäytelmä on sitten eduskuntavaalit ja niiden vaikutus maatalouspolitiikkaan. Kuuntelin viikolla Maaseudun Tulevaisuuden vaalitentin, jossa oli pääpuolueet edustettuina. Tietenkään mitään konkretiaa ei tentistä saanut, mutta hyvin vähän muutoksia ovat puolueet valmiita ehdottamaan järjestelmään, joka selkeästi vaatii muutosta. Ikävästi tämä sattuu tietenkin CAP-kauden vaihdokseen, jossa varmasti on myös pientä hiomista ennekuin saadaan asiat luistamaan kunnolla. Toivottavasti sovitut aikataulut pitävät. Kiitosta nykyiselle hallitukselle kuuluu antaa lannoite- ja sähkötuesta, joka on valmistelussa juuri tulleen tiedon mukaan. Pienetkin purot auttavat tässä hetkessä ja tähän voisi mainita, että kun se MTK ei tee mitään, niin tässä lienee yksi sellainen ”ei mitään”.

Muuten ajatukset alkavat itsellä olla jo hieman tulevassa kasvukaudessa ja sen suunnittelussa. Itselläni suuri osa kesän tuotantopanoksista on hankittu ja osalle on vielä harkintaa. Samoin viljelysuunnittelussa tulee olemaan pieniä muutoksia ja lisään omilla pelloillani ainakin ei-tuotannollista alaa, jolla saan tiettyjen lohkojen osalta parempaa tuottoa kuin viljelykasveilla.

Hyvää vuoden alkua kaikille,

Aleksis Kyrö

MTK-Uusimaa puheenjohtaja