Takaisin Liiton puheenjohtajan terveiset toukokuu 2023

Blogi – Jäsenyys

Liiton puheenjohtajan terveiset toukokuu 2023

02.05.2023

Olen jo useamman vuoden ajan ottanut itselleni pienen vapaan ennen satokauden aloitusta. Tällä kertaa suuntana oli ensin lomailua ystävien kanssa ja jälkeenpäin mahdollisuus käydä MTK:n delegaation kanssa tapaamassa europarlamentaarikko Elsi Kataista. Loman ja huvin yhdistäminenkin on mahdollista ja aina matkustellessa tulee erityisesti tarkasteltua paikallisia maatalousolosuhteita. Belgiassa on kylvöt myöhässä, kevät on ollut erittäin viileä ja sateinen. Paikka paikoin oli vielä täysin muokkaamattomia peltoja. Yleensä alueella tässä vaiheessa kylvöt ovat jo loppusuoralla. Ensimmäistä satoa nurmesta on jo korjattu, muutamilta lohkoilta tarpeettoman kostealla kelillä. Jäljistä päätellen periksi ei ollut annettu. Syysrypsi/syysrapsi oli hyvässä kukinnan alussa ja osassa puita lehdet vielä tulossa. Johtunee hyvin viileistä öistä ja muutaman yönä tuntui olevan kelit lähellä nollaa. Päivälämpötilat aivan viimeisiä päivä lukuun ottamatta olivat 10 asteen tuntumassa.

Brysselin päässä oli tutustumista EU:n päätöksentekoon ja mekanismeihin. Mielenkiintoisia päivä kaiken kaikkiaan EU-kortteleissa niin MTK:n toimistolla kuin muidenkin sidosryhmien tai tarkemmin sanottuna lobbareiden kanssa. Suomalaiset viljelijät eivät ole yksin, mutta pohjoisten olosuhteiden ymmärtäjiä on valitettavan vähän. Päätöksen teko kulkee rauhallisesti ja hitaasti eteenpäin ja kaikkeen on mahdollista vaikuttaa prosessin eri vaiheissa, mutta mitä pitemmällä ollaan sitä vaikeampaa ja haasteellisempaa on direktiivejä muokata. Yksi kohokohta oli toki komissaari Urpilaisen tapaaminen, hän oli löytänyt aikataulustaan pienen hetken ja kertoi tervehdyksensä meille. Toinen oli luonnollisesti Elsi Kataisen tapaaminen, olimmehan paikalla hänen vieraanaan. Pääsimme näkemään maatalousvaliokunnan työskentelyä ja keskustelemaan sekä Elsin, että hänen avustajiensa kanssa parlamentin arjesta. Ensimmäinen havainto on maatalouden näkökulmasta katsottuna valtava määrä erilaisia päätöksiä, joista pitää olla jollain tavalla hereillä. Työpäivät ovat pitkiä ja toimistolta saatetaan päästä lähtemään 10 aikaan illalla, jotta lausunto, tiedonanto tai muu vaikuttaminen tulee tehtyä. Työn määrästä johtuen on ensiarvoisen tärkeää meidän maatalous- ja metsäväen kannalta, että paikalla on juuri maa- ja metsäasioista kiinnostuneita europarlamentaarikkoja, priorisointi on tärkeää ja vaikuttavuuden kannalta on parempi keskittyä muutamaan kunnolla kuin edes yrittää vaikuttaa kaikkeen mahdolliseen. Terveisiä kannattaakin omalle tai omia ajatuksia omaavalle MEP:ille laittaa aika ajoi ja erityisesti kiitosta on hyvä antaa. Työtä Suomen edestä siellä kuitenkin tehdään.

Vaalit on käyty, tulos tiedetään ja pulinat pois. Ensimmäiseksi on tietenkin onniteltava Eerikki Viljasta eduskuntapaikasta. Uudellamaalla ei ole helppoa päästä läpi kaupunkien ulkopuolelta ja vieläpä maanviljelijänä. Liittomme alueelta valitaan yksi neljäsosa eduskunnasta ja vaikka paikkoja on paljon jaossa, menee niistä suurin osa kuitenkin kaupunkialueelle. Poliittiset asetelmat ovat vähintäänkin mielenkiintoiset, maatalouden kannalta oikeistohallitus olisi tarkoituksenmukainen. Samaan aikaan vaalit voittaneen kokoomuksen ilmoitus 6 miljardin euron säästöistä ei taida jättää maataloutta osattomaksi näistä säästöistä. Joten tukien lisäämistä lienee turha odottaa, vaihtoehdoksi jäänee markkinoihin liittyvät toimet ja omaisuuden suojaan liittyvä toimet. Lunastuslakia on ainakin listallamme samoin muut korvauksiin liittyvät lait. Odotamme mitä tulevan pitää ja toivottavasti saamme pian toimivan hallituksen.

Borta bra, men hemma bäst. Kotiin tultua oli ensimmäisenä tarkoitus lähteä peltohommiin, mutta nähtävästi toin mukanani myös sateet. Metsien reunoissa on vielä pieniä lumilaikkuja ja aikaisimmat pellot on jo kylvetty, mutta ajoissa tässä vielä kuitenkin ollaan. Oman varjonsa laittaa tällä hetkellä CAP-kauden vaihtumisen aiheuttama epävarmuus omista tukitasoista ja tukien mukaisista viljelypäätöksistä. Tulkintojen kiinnilyöminen mennee ensi syksyyn, mutta ollaan rauhallisia ja tehdään se parhaiten minkä osaamme eli maanviljelyn. Ja tukihakemusta tehdessä ei takaraja ole enää kesäkuun loppu, vaan syksyyn saakka on muutoksia mahdollista tehdä. Kyllä me tästäkin selviämme.

Aleksis Kyrö

MTK-Uusimaa puheenjohtaja