Takaisin Sähköpalojen riskit kasvussa maatiloilla – ”Aurinkopaneelien asennuksissa on paljon vikoja”

Ajankohtaista

Sähköpalojen riskit kasvussa maatiloilla – ”Aurinkopaneelien asennuksissa on paljon vikoja”

01.09.2023

Sähkö on yleisin maatilapalojen syttymissyy, ja ladattavien laitteiden ja aurinkosähköjärjestelmien yleistyessä riskit ovat kasvussa. Useimmissa onnettomuuksissa perussyynä on ihmisen huolimattomuus tai sähkölaitteen väärinkäyttö.

Suomen maatiloilla palaa keskimäärin joka toinen päivä. Yleisimpiä ovat sähkölaitteistoperäiset palot. Ladattavien laitteiden ja aurinkopaneelien yleistyessä tietyt riskit ovat kasvussa. Viime vuosina aurinkosähköjärjestelmistä on aiheutunut vuosittain kymmenkunta tulipaloa.

− Aurinkopaneelien markkinat ovat kuumentuneet − ja niin myös osa paneeleista. Paneeleiden asennuksissa on kuitenkin paljon vikoja, eikä asentajilla ole usein edes asennuslupaa, kertoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Teppo Raininko.  

Pahimmillaan asennusvirheet voivat johtaa omaisuus- ja henkilövahinkoihin.

Tiloilla erialisten ladattavien laitteiden määrä on kasvanut kovaa vauhtia. Valtaosin laitteet toimivat moitteettomasti ja turvallisesti, mutta silloin tällöin tulee myös vikoja ja vaaratilanteita.

− Ladattavissa aparaateissa ongelma on se, että vialliset akut ja laturit muodostavat ison tulipalovaaran. Aina vikoja ei näe päältä, Raininko toteaa.

Lue lisää aiheesta täältä.

 

Paloturvallisuutta pyritään lisäämään maatalousyrittäjille suunnatun verkkokurssin muodossa

Maatilapalojen ennaltaehkäisemiseksi LähiTapiola ja MTK ovat yhteistyössä tehneet verkkokurssi paloturvallisuudesta. Verkkokurssissa käydään läpi keskeisiä paloturvallisuuteen liittyviä riskejä ja keinoja, joilla näitä riskejä voidaan välttää.


Kurssi on tarkoitettu MTK:n jäsenille ja edellyttää kirjautumisen MTK:n OIVA-verkko-oppimisympäristöön. Verkkokurssin suorittaminen kestää noin 30 minuuttia. Kurssiin sisältyy lopputesti, jolla voi mitata, mitä kurssista jäi mieleen. Testin keskimääräistä paremmin pistein suorittaneiden kesken arvotaan puolivuosittain jauhesammutin.

Verkkokurssi löytyy täältä (edellyttää sisäänkirjautumisen)