null Suosituksia maatilojen varautumiseksi koronavirukseen (Päivitetty 18.3.)

Ajankohtaista

Suosituksia maatilojen varautumiseksi koronavirukseen (Päivitetty 18.3.)

13.3.2020

Suosituksia maatilojen varautumiseksi
 
Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3. Terveydenhuollon ja elintarvikehuollon jatkuvuuden varmistaminen ovat tärkeitä yhteiskunnan toimivuuden kannalta.


Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Terveydenhuollon ja elintarvikehuollon jatkuvuuden varmistaminen ovat tärkeitä yhteiskunnan toimivuuden kannalta.   
 
Kehotamme maatilayrityksiä seuraamaan viranomaisviestintää aktiivisesti ja toimimaan suositusten ja määräysten mukaisesti. Erityisesti sosiaalisessa mediassa liikkuu disinformaatiota ja viestejä, joiden todenperäisyydestä ei ole tietoa.   


MTK seuraa tilanteen kehittymistä ja viestii järjestön eri kanavia hyödyntäen. 13.3. on avattu www.mtk.fi/korona sivut, josta löytyy tilanteeseen liittyvää tietoa. Järjestö tiedottaa asiasta myös Facebookissa ja Twitterissä säännöllisesti.
 
Tässä vaiheessa keskeistä on välttää tartuntariskiä. Virus ei leviä elävien eläinten eikä elintarvikkeiden välityksellä, vaan ihmisestä toiseen. Taudin estotoimenpiteet kohdistuvat ihmisiin. 

Eläinten terveyden ja hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää kaikissa tilanteissa. Kotieläintilalla tulee lomitusjärjestelmän lisäksi osana maatilan riskienhallintasuunnitelmaa olla varahenkilöt, jotka vastaavat eläinten hoidosta siinä tilanteessa, jossa yrittäjät eivät voi sitä tehdä esim. koronaviruksen vuoksi, eikä lomituspalveluja ole saatavilla.   
 
Tautiin sairastuneiden oireita ovat olleet muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus. Tietoa taudista on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla www.thl.fi  Mikäli epäilet saaneesi tartunnan ota yhteyttä työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen.
 
Toimenpiteitä viruksen leviämisen estämiseksi ovat muun muassa:  
- Käsi-, aivastus- ja yskimishygienian merkityksen korostaminen  
- Yrittäjien, työntekijöiden ja välttämättömien vierailijoiden vaatimustasojen mukaiset suojavälineet ja -vaatteet
- Kättelykiellot  
- Sairauspoissaolojen ilmoittamiskäytäntöjen tarkistus  
- Ulkomaan matkustamisen kieltäminen kokonaan  
- Riskialueilta saapuvien työntekijöiden estäminen saapumasta yritykseen 14 vuorokauden ajan
- Ei-välttämättömien vierailuiden ja matkustamisen välttäminen  
- Vieraiden vastaanottamisen rajoittaminen, henkilökontaktien välttäminen   
- Tavaratoimituksissa ja -noudoissa minimoidaan kuljettajien kontaktit yrityksen omaan henkilöstöön. Erityishuomiota kiinnitetään riskialueilta tuleviin kuormiin.  
- Toimintatapojen muokkaaminen tuotteiden turvallisen kotiinkuljetuksen varmistamiseksi (verkkokauppa ja muut kotiinkuljetukset)
- Sähköisen asioinnin hyödyntäminen aina kun se on mahdollista (maatalousneuvonta, tuki-asiat jne.)  

Koronan vaikutus jäsentemme elinkeinotoimintaan
Maailmalla nopeasti leviävä koronavirustartunta COVID-19 ei nykytiedon mukaan tartu tuotantoeläimiin, eikä leviä elintarvikkeiden välityksellä. Suurin riski eläintuotannolle onkin nyt tuottajan sairastumisesta tai lähipiirissä ilmenneestä tartunnasta johtuvan karanteenin aiheuttama työvoimapula. Eläinten hoidosta ja hyvinvoinnista on huolehdittava kaikissa tilanteissa.


ETT:n ohje koronavirustartunnan varalta tuotantoeläintiloille


Lisää tietoa löytyy MTK:n nettisivuilta osoitteeseen www.mtk.fi/korona.

Materiaaleja

29.4.2020 Manujen keskiviikkokahvit

Erika Mäkinen, Maanomistajien arviointikeskus, Maatalousyrittäjien juridiset ongelmat esitys

23.4.2020 Tuki-infot

Uudenmaan maaseutuhallinto, materiaalit

Uudenmaan ELY, Kotieläin 2020, Tietoa ja neuvoja valvonnasta esitys