Liiton johtokunta 2024

Johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin johtokunnan järjestäytymiskokouksessa Aija Kalek MTK-Pornaisista ja varapuheenjohtajaksi Sanna Kurki. MTK-Itä-Uusimaasta.

Johtokunnan jäseniksi syyskokouksessa erovuoroisten tilalle valittiin uusina henkilöinä Anni Kyrö MTK-Orimattilasta sekä Niko Rytsä MTK-Vihti-Karkkilasta. Erovuoroisista johtokuntaan valittiin uudelleen Jukka Lehtonen MTK-Lohjan Seudusta.
 

Nimi

Puhelin

Sähköposti

Tuotantosuunta

Yhdistys

 Aija Kalek,  puheenjohtaja

0409631551

 aija.franti(at)gmail.com

kasvinviljely

Pornainen

 Sanna Kurki,  varapuheenjohtaja

0440718608

 sanna(at)askolankone.fi

kasvinviljely, luomu

Itä-Uusimaa

 Sam Borup

0407064922

 sam.borup(at)gmail.com

naudanlihantuotanto, kasvinviljely

Nurmijärvi

 Kyrö Anni

0442543270

 anni.kyro(at)phnet.fi

puutarhatalous

Orimattila

 Jukka Lehtonen

0500488384

 jukkalehtonen1(at)gmail.com

sianlihantuotanto, kasvinviljely

Lohjan Seutu

 Antti Lepola

0407755227

 a.lepola(at)luukku.com

kasvinviljely

Mäntsälä

 Mikko Mäkelä

0400404023

 mikkom.makela(at)pp.inet.fi

kasvinviljely

Vihti-Karkkila

 Elmeri Nieminen

0405524060

 elmeri.nieminen(at)live.com

kasvinviljely, luomu

Itä-Uusimaa

 Ulla Onnila

0504909623

 ulla.onnila(at)gmail.com

maidontuotanto

Lapinjärvi

 Pauliina Pakkasmaa

0505283342

 pauliina(at)pakasentila.fi

maidontuotanto

Lohjan Seutu

 Niko Rytsä

0453173987

 nikorytsa1(at)gmail.com

kasvinviljely

Vihti-Karkkila

 Samu Vildén

0451278125

 samu_vilden(at)hotmail.com

maidontuotanto

Orimattila

 

 

Johtokunta 2023 vasemmalta Anni Kyrö, Pauliina Pakkasmaa, Sanna Kurki, Aleksis Kyrö, Niko Rytsö, Antti Lepola, Elmeri Nieminen

 

Vastuualueet:

Yleisedunvalvonta                                            Aija Kalek, Sanna Kurki

Kasvinviljely

   - rehu- ja leipävilja                                          Antti Lepola

   - siemenviljely ja erikoiskasvit                       Mikko Mäkelä

Luomutuotanto                                                 Sanna Kurki, Niko Rytsä

Kotieläintuotanto

   - maito                                                             Ulla Onnila, Pauliina Pakkasmaa, Samu Vilden

   - liha                                                                Sam Borup, Jukka Lehtonen

Sosiaaliturva                                                    Pauliina Pakkasmaa

Ympäristöasiat

   - Itä-Uusimaa                                                  Elmeri Nieminen

   - Länsi-Uusimaa (+maapolitiikka)                 Mikko Mäkelä

   - Keski-Uusimaa                                             Aija Kalek

Järjestötyö                                                        Anni Kyrö

Maaseutuyrittäjyys                                          Sanna Kurki

Puutarha                                                           Anni Kyrö

Nuorten toiminta                                              Niko Rytsä, Anni Kyrö

Johtokuntalaiset esittäytyvät


Niko Rytsä

Kuka olet? Olen Niko Rytsä 25-vuotias vihtiläinen. Varhaiset maataloudelliset oppini olen saanut varsinaissuomalaiselta kasvinviljelytilalta, nykyiseltä luomukasvinviljelytilalta. Työkokemusta on kertynyt kesätöiden merkeissä Yara Suomi Oy:stä ja Maaseudun Tulevaisuudesta. Opiskelen agrologiksi Mustialassa. Opintojen lisäksi tykkään urheilla ja vaikuttaa erilaisiin asioihin.

Miten lähdit mukaan toimintaan? Lähdin mukaan MTK:n toimintaan MTK-Uusimaan ja SLC-Nylandin edellisen Boosti Uusimaa-Nyland hankkeen ohjausryhmään vuonna 2020. Vuonna 2022 aloitin eteläisten liittojen nuorten valiokunnassa ja vuonna 2023 keskusliiton nuorten valiokunnassa. Yhdessä tekeminen, asioihin vaikuttaminen sekä hyvät ystävät ovat tekemisen janottavimmat suolat.

Mitä teet MTK:sssa? MTK:ssa kuulun MTK-Uudenmaan johtokunnan lisäksi keskusliiton Maaseutunuorten valiokuntaa eteläiseltä valinta-alueelta. Näin ollen kierrän myös eteläisten liittojen sekä Kaakkois-Suomen maaseutunuorten valiokuntien kokouksissa ja tapahtumissa.

Miksi olet MTK:n jäsen? Olen MTK:n jäsen, koska olen myös suuri JOUKKUEurheilun harrastaja ja ihailija. Yhdessä saamme enemmän aikaan kuin yksin. MTK:ssa pystymme vaikuttamaan asioihin sekä verkostoitumaan ja luomaan uusia ystävyyssuhteita.

 

Aija Kalek

Kuka olet? Olen Aija Kalek maatalousyrittäjä ja koneurakoitsija Pornaisista. Tila on kasvinviljelytila ja siinä sivussa tehdään tienhoitohommia ja muuta koneurakointia.

Miten lähdit mukaan toimintaan? Järjestön toimintaan lähdin kyllä alunperin ikäänkuin vahingossa. Kotikylässä kaivattiin uusia jäseniä johtokuntaan ja väistyvä jäsen soitteli minulle suoraan ja kyseli kiinnostustani toimintaan. Vastasin myöntävästi ja osallistuin kokoukseen, jossa minut sitten valittiin mukaan johtokuntaan ja sillä tiellä sitä ollaan!

Mitä teet MTK:sssa? Minut valittiin ensimmäistä kertaa mukaan MTK-Uusimaan johtokuntaan syksyllä ja tämän vuoden 2024 toimin liiton puheenjohtajana. Liiton puheenjohtajan pesti toi mukanaan monta luottamustehtävää hoidettavaksi. Olen mm. liiton edustajana Metsävaliokunnassa, MTK:n valtuuskunnassa, MTK-Uusimaan säätiön hallituksessa ja monessa muussa. Olen myös oman kylän MTKn johtokunnassa vaikuttanut kymmenisen vuotta ja sen lisäksi istun myös kunnanvaltuustossa kolmatta kautta. Nuoresta iästäni huolimatta kokemusta viljelystä ja luottamustoimista kertynyt mukavasti ja vielä on intoa ja paloa vaikuttaa itseä ja kollegoja koskeviin asioihin.

Miksi olet MTK:n jäsen? Olen MTKn jäsen, koska se on meidän viljelijöiden etuja valvova järjestö ja haluan olla mukana sen kehittämisessä. Viljelijöiden joukko harvenee ja edunvalvonta muuttuu vuosi vuodelta hankalammaksi, joten koen tärkeäksi olla jäsen ja tuoda sitä kautta panokseni mukaan.

 

Anni Kyrö

Kuka olet? Olen Anni Kyrö, 26-vuotias monialayrittäjä. Sukupolvenvaihdos tehtiin kohta kaksi vuotta sitten pakon sanelemana nopeammin kuin oli ajatus. Virallisesti nykyään olen siis maatilallinen.  Talvisin teen lähihoitajana sijaisuuksia päiväkodissa ja koulujen iltapäivätoiminnassa 4h:lla. Teen myös yhteistyötä Keudan kanssa toimiessani asiantuntija arvioijana erilaisissa puutarha-alan opintokokonaisuuksissa. Olen opiskellut HAMK:issa Hortonomiksi. Tilalla on 860m² kasvihuonetta, joissa viljellään kevät ja kesäkaudella ryhmä- ja hyötykasvien taimia. Eli kansan kielisesti kesäkukkia. Kausi alkaa helmi-maaliskuun vaihteessa ja jatkuu heinäkuulle. Kasvihuonekauden jälkeen toiminta jatkuu avomaanleikkokukkien parissa. Lisäksi tilalla on perinteistä peltoviljelyä. Metsääkin tilalta löytyy ja näiden lisäksi vielä soranottoalue, jonka toimintaa pyörittää toinen yrittäjä.

Miten lähdit mukaan toimintaan? Alkujaan hakeuduin mukaan maaseutunuorten toimintaan ammattikorkeakoulun loputtua ja luokkakavereiden hajaannuttua maailmalle. Maaseutunuorten toimintaan lähdin rytinällä mukaan. Muutaman kerran kävin perjantaipirtelöillä tutustumassa toimintaan ja tämän jälkeen hainkin jo nuorisovaliokuntaan. Samalla kun pääsin vaikuttamaan nuorten toimintaan, kysyttiin minua täydentämään oman alueen yhdistyksen hallitusta.

Mitä teet MTK:sssa? MTK:ssa toimin oman alueen yhdistyksen hallituksessa, MTK-Uusimaan hallituksessa, Osaaminen ja Hyvinvointi valiokunnassa sekä nuorisovaliokunnan leivissä.

Miksi olet MTK:n jäsen? Jäsen olen niin maatilan ansiosta kuin omasta halustanikin. Ilman tilaakin olisin liittynyt henkilöjäseneksi. MTK:lta olen saanut tärkeää tietoa maatilan pidosta ja mm. tärkeistä papereista ja muistettavista asioista.

 

Pauliina Pakkasmaa

Kuka olet? Olen Pauliina Pakkasmaa, maitotilallinen Nummelta.

Miten lähdit mukaan toimintaan? Pyynnöstä aikoinaan MTK-Nummi-Pusulan johtokuntaan.

Mitä teet MTK:sssa? Olen MTK-Lohjan Seudun ja MTK-Uusimaan johtokunnan jäsen. Lisäksi olen jäsenenä eteläisten liittojen Osaaminen ja hyvinvointi -valiokunnassa sekä Maitovaliokunnassa. Järjestötoiminta tuo välttämätöntä vaihtelua sitovaan ja kuormittavaan arkeen.

Miksi olet MTK:n jäsen? Mielestäni on luonnollista kuulua oman toimialan edunvalvontajärjestöön. Järjestötoiminnassa on mahdollista seurata asioita eri näkökulmasta ja vaikuttaa oman alan asioihin. Mieluummin vaikutan kuin valitan.

 

Antti Lepola

Kuka olet? Olen Antti Lepola eteläisestä Mäntsälästä. Minulla on kasvinviljelytila, jossa harjoitetaan siementuotantoa. MTK-toiminnassa olen Mäntsälän yhdistyksen johtokunnassa, uudenmaan johtokunnassa, eteläisten liittojen peltokasvivaliokunnassa ja keskusliiton peltokasvivaliokunnassa. Mäntsälän johtokunnassa olen ollut pidempään. Uudenmaan johtokunnassa ja peltokasvivaliokunnissa aloitin neljännen vuoden.

Mitä teet MTK:ssa? MTK-toiminnassa olen Mäntsälän yhdistyksen johtokunnassa, Uudenmaan liiton johtokunnassa, eteläisten liittojen peltokasvivaliokunnassa ja keskusliiton peltokasvivaliokunnassa. Mäntsälän johtokunnassa olen ollut pidempään. Uudenmaan johtokunnassa ja peltokasvivaliokunnissa aloitin tänä vuonna neljännen vuoden.

Miksi olet MTK:n jäsen? Jäsenenä olen, koska Suomessa rehellisesti ei ole muita järjestöjä, jotka ajavat maatalouden etuja. Luottamustoimia alkoi tulla, kun aloin käymään oman yhdistykseni kevät- ja syyskokouksissa.


Sam Borup

Kuka olet? Olen Sam Borup Nurmijärveltä. Ikää on 39 vuotta ja kotoa löytyy 2 lasta. Tilalla on kasvinviljelyä, eläimiä ja urakointia. Maataloutta on harjoiteltu nyt 15 vuotta.

Mitä teet MTK:ssa? Olen MTK-Uudenmaan liiton johtokunnassa. Olen myös Nurmijärven paikallisyhdistyksen johtokunnassa sekä Eteläisten liittojen peltokasvi- ja lihavaliokunnissa. Haluan tuoda järjestöön mukaan yrittäjähenkisyyttä.

Miksi olet jäsen? Siksi, että joko huudellaan puskista ja syytellään muita tai sitten voi yrittää itse tehdä asioille jotakin. Haluan opetella miten järjestö toimii, ja päästä kehittämään sitä ja sen toimintaa.

Miten lähdit mukaan toimintaan? Paikallisyhdistyksen järjestämän saunaillan kautta. Haluaisinkin nyt koronan jälkeen nähdä, että yhdistyksissä järjestettäisiin enemmän paikallisia tapahtumia ja että jäsenistä aktivoituisi lähtemään niihin mukaan.

 

Mikko Mäkelä

Kuka olet? Mikko Mäkelä, 55v maanviljelijä Vihdistä. Olen toiminut päätoimisen viljelijänä vuodesta 1995.

Mitä teet MTK:ssa? Olen Vihti-Karkkilan johtokunnassa ja Eteläisten liittojen maapoliittisessa valiokunnassa. Luottamustoimet alkaneet jo ennen isännyyttä nuorissa tuottajissa joskus 1990 luvun alussa, erilaisia edunvalvonta hommia tehty siitä eteenpäin. Olen mukana myös metsäpuolella Länsi-Uudenmaan MHY:ssä hallituksessa. Kuntapuolella olen suuntautunut myös maanomistuksen edunvalvontaan.

Miten lähdit mukaan toimintaan? Mukaan lähtö on sukuvika ”Aina on talosta lähdetty” kuten Pekka Viljanen on tokaissut.

Miksi olet MTK:n jäsen? Jäsenyys on itsestään selvyys. Kukaan tai mikään muu kuin tuottajat itse ja meidän oma organisaatio ei aja eikä tule ajamaan maaseudun eikä tuottajien etua. Yhteiskunnassa on tahoja, jotka jatkuvasti pyrkivät kaventamaan luonnonvara elinkeinojen itsenäisyyttä ja koko toimialan olemassa oloa. Siksi tarvitaan vahvaa ja osaavaa MTK:ta pitämään meidän puolta yhä enemmän globaaleja vaatimuksia vastaan. Tämä perusasia valitettavasti unohtuu joskus omilta jäseniltäkin kun kaikkea taustalla tehtyä työtä ei voi julki huutaa.

 

Sanna Kurki

Kuka olet? Olen Sanna Kurki Askolasta. Viljelen miehen ja pojan kanssa reilun 200 hehtaarin luomukasvinviljelytilaa. Maatilan lisäksi meillä on maatalous-, metsä- ja pienkonekorjaamo (Askolan Kone Oy), joka työllistää tällä hetkellä 10 henkilöä. Yrityksen toimialoihin kuuluu myös maanrakennusurakointi ja kuorma-autokuljetukset.

Mitä teet MTK:ssa? Tulin pari vuotta sitten takaisin MTK:n luottamustoimiin reilun 10 vuoden tauon jälkeen. Toimin tällä hetkellä MTK Itä-Uusimaan johtokunnan jäsenenä, MTK Uusimaan johtokunnan jäsenenä sekä MTK:n valtuuskunnan jäsenenä. Lisäksi edustan omaa yhdistystä Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen ilman- ja vesiensuojeluyhdistyksessä.

Miten lähdit mukaan toimintaan? Lähdin aikoinaan paikallisen, silloin vielä Askolan tuottajayhdistyksen toimintaan, kun pyydettiin ja verkostoituminen sekä oppiminen kiinnostivat jo silloin. Ajattelen niin, että jos on johonkin asiaan tyytymätön, kannattaa vaikuttaa sisältäpäin eikä erota ja jäädä yksin jupisemaan.

Miksi olet MTK:n jäsen? Olen jäsenenä MTK:ssa, koska mielestäni ruoantuottajat tarvitsevat oman edunvalvontajärjestönsä.