Hyvinvointi - MTK-Uusimaa
Olemme listanneet tälle sivustolle maataloustuottajien työhyvinvointiin liittyviä toimia ja tahoja.
Melan työkykymittari
Testaa työkykysi taso suhteessa muihin maatalousyrittäjiin!
Vastaamalla testiin
- Opit, miten työkykysi vastaa työsi vaatimuksia.
- Tunnistat, mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota.
- Saat ohjauksen sinulle hyödyllisiin palveluihin.
- Kiinnostut hyvinvointisi kehittämisestä.
- Näet, millainen on oma työkykysi verrattuna muihin maatalousyrittäjiin.
Viljelijän työkykymittari on maatalousyrittäjille suunnattu maksuton työkyvyn arvioinnin työkalu. Se koostuu 10 kysymyksestä, joiden avulla oman työkyvyn eri osa-alueita voi arvioida ja vertailla suhteessa muihin maatalousyrittäjiin. Vastausten perusteella muodostuu yksilöllinen palaute, jossa huomioidaan maataloustyön erityispiirteet. Palautteen avulla voi oppia ja ymmärtää lisää omasta työkyvystä.
Välitä viljelijästä
Älä epäröi ottaa yhteyttä pieniltäkään tuntuvissa asioissa. Riittää, että haluat keskustella asiasta kanssamme. Tunnemme ruuantuottajan arjen ja etsimme kanssasi vaihtoehtoehtoja eteenpäin. Soita tai jätä yhteydenottopyyntö Melan työkykyneuvojalle
Olet yrityksesi tärkein voimavara, joten pidäthän itsestäsi huolta. Avun vastaanottaminen ei merkitse epäonnistumista, vaan kykyä löytää ratkaisuja. Ota rohkeasti yhteyttä jo tänään! Suostumuksellasi myös läheisesi tai muu henkilö voi tehdä sen puolestasi.
Saat kauttamme apua esimerkiksi
- jaksamiseen
- ihmissuhteisiin
- yrittämisen haasteisiin
- muutostilanteisiin
- työkykyhaasteisiin
Työterveys
MTK-liitot ovat neuvotelleet ja sopineet Mehiläisen kanssa puitesopimuksen maatalousyrittäjien työterveyspalveluista. Yrittäjänä vältyt vaikeaselkoiselta kilpailutukselta, kun hyödynnät puitesopimusta. Tavoitteenamme olikin helpottaa työterveyspalveluiden hankintaa ja varmistaa asianmukainen hinta-laatusuhde.
Tiloilla tulee huolehtia, että työturvallisuus- ja työnantajaosaaminen on kunnossa. Työterveyshuollon kautta tuleva tilakäynti ja sitä kautta tuleva riskienkartoitus on tärkeä olla ajan tasalla. Omaa työturvallisuusosaamista voi kasvattaa esimerkiksi Melan työturvallisuuskorttikoulutuksella (mela.fi). Työturvallisuuskeskuksen sivuilta löytyy työturvallisuustutka, joka auttaa tunnistamaan työpaikan työturvallisuus- ja terveysriskejä sekä materiaalia maatilojen työturvallisuudesta (ttk.fi). Sosiaaliseen ehdollisuuteen liittyvää neuvontaa on saatavissa myös Neuvo-palvelujen kautta.
KIILA-kurssit
KIILA-kuntoutuksen tavoitteena on työ- ja toimintakyvyn tukeminen ja parantaminen sekä työelämässä jaksaminen ja jatkaminen. Kuntoutus tulee aloittaa riittävän varhain, jotta työssä jatkaminen voidaan turvata.
Tulevat Kiila-kurssit maatalousyrittäjille löydät MELA:n nettisivuilta.
Kuntoremontti kurssit
Kuntoremonttikurssit on tarkoitettu kaikille omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille maatalousyrittäjille, joilla ei ole suurempia terveydellisiä esteitä osallistua kohtuukuormitteiseen liikunnalliseen toimintaan. Kurssi toimii myös motivaattorina niille, joilla on halu tarkastella omia elintapojaan. Kurssien lähijaksoilla saat ideoita, miten voit pitää itsestäsi — ja samalla lähimmistäsi sekä tilasta — parempaa huolta. Investoi itseesi!
Tulevat Kuntoremontti-kurssit maatalousyrittäjille löydät MELA:n nettisivuilta.
MTLH tuetut lomat
MTLH ry järjestää yhteistyössä MTK:n kanssa tuettuja lomia maatalousyrittäjille. Lomia järjestetään sekä maatalousyrittäjille että yrittäjäperheille.
Tuetut lomat ovat taloudellisesti tuettuja viiden vuorokauden täysihoitolomia sisältäen majoituksen, ruokailut ja lomaohjelman. Lomien omavastuumaksu on 125€ yli 17-vuotiailta. Lomat ovat suunnattu pienituloisille perheille, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta lomaan kodin ulkopuolella. Myös terveydelliset ja sosiaaliset haasteet ovat perusteita loman tarpeelle. Ensi kertaa tuetulle lomalle hakevat ovat etusijalla.
Lue lisää ja hae lomaa www.mtlh.fi!
Jelppiryhmä
Maaseudun tukihenkilöverkon koulutetut vapaaehtoisemme tarjoavat tukea ja apua maaseudulla asuville. Tukihenkilömme auttavat erilaisissa elämän haasteissa. He tuntevat maaseudun elinolosuhteita ja maatalousyrittäjyyttä.
Jos haluat olla mukana tukemassa maatalousyrittäjiä ja maaseudulla asuvia perheitä hae mukaan Maaseudun Tukihenkilökoulutukseen. Yhdessä voimme luoda vahvemman ja yhteen hiileen puhaltavan maaseutuyhteisön. Lue lisää ja ilmoittaudu https://www.mtk.fi/-/jelppi
Vakuuttaminen
LähiTapiola on MTK:n yhteistyökumppani vakuuttamisen liittyvissä asioissa. MTK-Uudenmaan alueella toimii 4 LähiTapiola alueyhtiötä, joiden kanssa teemme yhteistyötä: Uusimaa, Etelä, Vellamo ja Pääkaupunkiseutu.
LähiTapiolan jäsenedut löydät täältä ja edut spv:n tekijöille täältä.
Maatilojen neuvonta
Tiestikö, että Neuvo-rahalla voit saada neuvontaa myös seuraavista hyvinvointiin ja työntekoon liittyvistä aiheista:
- viljelijän oman jaksaminen ja hyvinvointi
- työturvallisuus ja työolot
- työehdot ja työnantajaroolin eri ulottuvuudet
- oman osaamisen ja tietotaidon kehittäminen
Lue lisää asiasta Ruokaviraston nettisivuilta.
- Farmres hankkeen työkalut, työkalupakki, Herättelee siihen mikä tilanne on.
Työturvallisuustyökorttikoulutuksen muodossa. Melan järjestämä koulutus on MYEL-vakuutetuille maksutonta.
Työhyvinvointibarometrin mukaan maatalousyrittäjien työkyvyn kokemus on heikentynyt. Melanjärjestää koulutuksia Työkyvyn ABC -kurssi ja mielenterveyttä edistäviä Vahva mieli -verkkovalmennuksia. Koulutukset ovat maksuttomia.
Työnanatajana toimiminen
Työnantaja-asioiden hoitamiseen hyvä yhteistyökumppani on Maaseudun Työnantajaliitto, josta saa MTK:n jäsenenä jäsenetuhintaista neuvontaa. Perustiedot työnantajana toimimisesta saa MTK:n työnantajakoulutuksesta, webinaaritallenne löytyy verkko-opistosta: https://moodle.mmg.fi/mtk/course/view.php?id=102